"Federer je iskoristio mesto u ATP Savetu da zaštiti svoju poziciju na rang listi"

Izvor: B92
Podeli
Photo by Ashley Vlotman/Gallo Images/Getty Images
Photo by Ashley Vlotman/Gallo Images/Getty Images

Dirk Hordorf, potpredsednik Teniske federacije Nemačke, optužio je Rodžera Federera da je iskoristio svoju poziciju u ATP Savetu igrača da promeni sistem bodovanja i tako zaštiti sebe.

S obzirom da smo ove godine imali pauzu od pet meseci, ATP je izabrao opciju "zamrzavanja renkinga" sve do nastavka takmičenja od sredine avgusta.

Takođe, napravljen je novi način bodovanja po kom se gleda 18 najboljih rezultata u periodu od 22 meseca, umesto standardnog perioda od 12 meseci.

Hordorf tvrdi da je sve to došlo pod uticajem Rodžera Federera, osvajača 20 grend slem titula, koji je u ovoj godini odigrao svega jedan zvaničan turnir, Australijan open, a uspeo je da ostane po tom novom sistemu bodovanja na petom mestu ATP liste.

"Rodžer je prosto promenio metod rangiranja kako bi zaštitio sebe. To je neodgovorno i potpuno nekorektno. Po mom mišljenju, on koristi te prednosti koje ima u ATP Savetu igrača. Niko ne govori o tome, ali bez te promene u načinu bodovanja, Rodžer Federer ne bi bio u Top 50", izjavio je Hordorf u podkastu Tennisneta, "Tišina, molim".

Hordorf je malo prenaglio, jer bi prema kalkulacijama, Švajcarac bio u Top 30, tačnije na 29. mestu po originalnom sistemu bodovanja.

Ipak, da je Švajcarac profitirao, jeste. Peta i 29. pozicija nisu ista stvar...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.