Boris Beker – od teniske superzvezde do zatvorenika

Tri puta je osvojio Vimbldon, bio je prvi teniser sveta i živeo je u lusuzu.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Nekadašnja nemačka superzvezda, svojevremeno i trener Novak Đokovića, Boris Beker se sada navikava na relativnu mizeriju života u zatvoru.

Beker, 54, se ipak ne žali i dobro se privikava, rekao je njegov dugogodišnji advokat, Kristijan-Oliver Mozer u petak za televiziju RTL.

"Ne buni se i ne kuka. Naravno da mu nije lepo, ali prihvata realnost."

Poriče da se Beker žalio na hranu u zatvoru ili da je čak pritisnuo taster za hitne slučajeve, su neistinite, rekao je advokat.

"To je izmišljeno." Glasine da je 54-godišnjak prebačen u posebno, komfornije krilo zatvora Vandsvort u južnom Londonu, ispostavilo se, nisu tačne. Vandsvort je kaznena ustanova maksimalne bezbednosti, u javnosti poznata po pretrpanosti i lošim uslovima.

Mozer je naglasio da je od Bekera dobio odobrenje za intervju, kao i direktnu informaciju. Beker je krajem aprila osuđen na dve i po godine zatvora jer je pre nego što je proglasio bankrot, ogroman novac pokušao da sakrije od poreznika i poverilaca.

Pritom, već jednom je, pre 20 godina, bio osuđen za utaju poreza, ali sud u Minhenu mu je izrekao kaznu i uslovno na dve godine zatvora. Beker je 1985. postao prvi Nemac i ujedno, sa nepunih 18 godina, najmlađi osvajač Vimbldona i bilo mkog Gren-slema.

Titulu je odbranio naredne godine, a do kraja karijere 1999, je osvojio i dva Slema u Australiji i jedan i SAD. Često se, međutim, nije dobro snalazio u slavi i bogatstvu.

Po penzionisanju, ulagao je u brend teniske opreme, komentarisao je tenis za BBC, a od kraja 2013. do kraja 2016. sarađivao je sa Đokovićem. U tom periodu, srpski teniser je osvojio šest Gren-slem titula, uključujući i svoj jedini Garos.

Uz to, sa Bekerom je osvojio i 14 Masters 1000 turnira.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.