Novak Đoković

Američki novinar: Nema sportiste kao što je Novak VIDEO

Novak Đoković počinje pripreme za novu sezonu, ali se u svetu tenisa i dalje govori o onoj koja je nedavno završena.

Z.K.Izvor: B92
Podeli
Foto: Profimedia/Marco/Canoniero
Foto: Profimedia/Marco/Canoniero

* Novak: Rafa, Rodžer i ja nismo prijatelji, ali voleo bih da budemo VIDEO

Osmi put broj jedan na kraju godine, uz nova tri grend slema i ukupno sedam titula u 2023. godini, zaista sjajan učinak.

Američki novinar Džon Verthajm je uradio nedavno u Beogradu intervju za televiziju CBS, "60 minuta" u kojoj je dobio iscrpne odgovore od svetskojg tenisera broj jedan.

Za ATP je pričao o tom trodnevnom boravku u Beogradu u koji je došao u novembru da bi razgovarao sa Đokovićem.

"Pričao sam sa njim prvi put pre 12 godina i 20 slemova pre. Već smo uradili su propratnu priču, tako da smo ovog puta pristupili sa pretpostavkom da ljudi već znaju dovoljno o njemu. Ovog puta smo želeli da uđemo dublje u njegov um. Nećete naučitio njegovom detinjstvu kao prvi put. Koncentrisali smo sa na sadašnjost i budućnost", kaže Verthajm.

Oni su razgovarali nedugo posle Novakovog osvajanja Mastersa u Parizu.

"Mnogo puta sam ga intervjuisao, ali nikad nisam imao tako dug razgovor kao sada. Mislim da mu je to značilo i da je bilo drugačije, provodeći ceo dan sa njim. Nije urađeno u svlačionici ili hotelskoj sobi. Imao sam osećaj da je srećan što može da mi pokaže odakle je. Bio je vrlo gostoljubiv i pažljiv domaćin", smatra Amerikanac.

Šta je posle svega zaključio, takođe je zanimljivo.

"On je kao nijedan drugi sportista. Ne mislim kao bilo ko drugi kog znam; ne ponaša se poput ostalih sportista. On je neverovatan atleta, ali sa njim shvatite koliko je tenis mentalni sport. Bio je u tako mnogo tesnih mečeva, mnogo finala, igrao pred publikom koja mu zviždi. Shvatite kako uspeh ide na uspeh i kako raste samopouzdanje. Ima mnogo samopouzdanja i vere kada prođete sve to i osvojite 24 slema, a momak preko puta mreže i dalje traži prvi", dodao je Verthajm.

Zadivljen je i kako Novak poredi sebe sa nekim "ranijim verzijama".

"Rekao je da bi sa 36 pobedio Novaka sa 24 godine, onog iz 2011. Možda bi trčao brže, ali iskustvo i samopouzdanje koje ima sad posle tako mnogo teških situacija omogućili bi mu da pobedi sebe 12 godina mlađeg. I rekao je da ne misli da se povuče, u stilu, 'kada mladi počnu da me praše, biće to vreme da se razmisli, ali to se ne dešava još", zaključio je Verthajm.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.