Baršim i Tamberi, zbog njih su i Japanke na ulicama počele da plaču

Priča olimpijskih šampiona u skoku u vis, Mutaza Baršima i Đanmarka Tamberija, oduševila je ljubitelje sporta.

Z.K.Izvor: B92
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Skakači iz Katara i Italije imali su istorijski momenat u Tokiju kada su zajedno uz isti broj skokova i pokušaja preskočili 2,37 metara.

Letvicu su podigli na visinu olimpijskog rekorda od 2,39 metara, ali onda se desilo nešto neobično.

Baršim i Tamberi su rešili da propuste sva tri pokušaja i - podele zlato!

Atletičar iz Katara od tog momenta ne može da se odbrani od ljudi u Tokiju koji žele da čestitaju njemu i Italijanu koji su pokazali šta je istinski olimpijski duh.

"Prišla mi je jedna japanska gospođa na ulici u Tokiju i rekla mi je, 'tako sam srećna, učinili ste da zaplačem'. Svi su mi rekli da je to bio istorijski momnat. Mnogo se priča o tome što smo uradili", kaže Baršim za AP.

On je ispričao kako je uopšte došlo do toga da sa svojim kolegom podeli medalju.

"Kada smo obojica preskočili 2,37, sudija je došao da nam objasni šta ide dalje i ja sam se samo okrenuo i pitao ga, 'možemo li da imamo dva zlata?' I on je zbunjeno rekao, 'da, može'. I onda nam je objasnio kako to ide. Nije nas bilo briga. Pogledao sam Tamberija u oči, on je gledao mene. I počeli smo zajedno da slavimo".

Foto: Profimedia/Yohei Osada/AFLO SPORT
Foto: Profimedia/Yohei Osada/AFLO SPORT

Da sve bude još lepše, treba imati na umu da su i jedan i drugu zbog povreda mogli lako da završe karijere mnogo ranije.

"Doktor koji je radio operaciju kod Baršima rekao mu je da razmotri mogućnost da promeni sport. Ista stvar se dogodila i meni", rekao je Tamberi.

Postali su prijatelji pre 11 godina na svetskom juniorskom šampionatu u Kanadi.

Iako su na zaletištu rivali, van njega su nerazdvojni. Igraju često karte, šah, a nedavno su zajedno gledali dokumentarac NBA zvezdi Toniju Parkeru.

Ipak, moraće da se razdvoje bar neko vreme, jer Baršim ide u zemlju da proslavi to sa svojim zemljacima i vladarem Šeikom Tamim bin Hamadom Al Tanijem, koji mu je prvi čestitao po osvajanju zlata.

"Rekao mi je da sam uradio veliku stvar time što sam podelio zlato sa prijateljem iz Italije. On je rekao da je to bila božja želja i da će to biti zapisano u istoriji", zaključio je Baršim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.