Intervjui - Tokyo 2020 -

Aleksandar Kukolj za B92.net: Cilj je zlato

Jedan od pretendenata za najviši plasman, zašto ne i odličje, na predstojećim Olimpijskim igrama biće i džudista Aleksandar Kukolj.

Milan Tomić
Podeli
Foto: Profimedia/Yannick Verhoeven/Orange
Foto: Profimedia/Yannick Verhoeven/Orange

On u Tokiju odlazi sa dosta samopouzdanja i srebrom, osvojenim na Svetskom prvenstvu u Budimpešti pre mesec dana.

Da je kadar za najsjajnije odličje, pokazao je 2017, kada je na Evropskom šampionatu u Varšavi u kategoriji do 100 kilograma, osvojio zlato, prvu medalju na kontinentalnim smotrama za našu zemlju još od raspada Jugoslavije.

"Imam osećaj kao da je bilo pre dve i po godine. Utisci su, kao i uvek, nisam tip koji ima velike emotivne praske, reakcije. Osećam se zadovoljno, vezano za rezultat, olimpijsku normu, nastup. Rezultat bude manje ili više dobar, mnogo mi je važniji nastup. Pitanje da li će se utisci ikad slegnuti. Tek kad završim karijeru, moći ću da se okrenem i vidim šta sam napravio", rekao je Kukolj za B92.net.

Kukolj se posle planetarnog šampionata oporavljao, a onda svom snagom krenuo sa pripremama za Tokio.

"Imao sam psiho-fizičkih oporavaka posle Svetskog prvenstva. U dobroj sam formi bio za SP, sad ćemo to prolongirati do Olimpijskih igara", rekao je on i objasnio šta je cilj u Tokiju:

"Najsjajnije odličje je uvek cilj. To uvek zacrtavam, to mi ne otežava situaciju da stignem i do manjih odličja. Uvek je konačan cilj onaj koji je najdalji."

Teško je reći ko mu je najveća konkurencija na Igrama.

"To je haos o tome pričati. Gledao sam neku tabelu osvajača medalja sa SP. Ima nekih 45-50 zemalja da je imalo nekakava plasman. U džudou 10-15 boraca mogu biti olimpijski pobednici. Nemojte se kladiti."

Pandemija koronavirusa je obeležila prethodnih godinu i po dana. Ali, da li je donela nešto dobro?

"Negativno je suštinski, ali u duhu profesionalnog sporta je da to okrenemo u svoju korist. Više sam vremena provodio sa porodicom, bavio se nekim stvarima kojima inače ne mogu.Bavio sam se rehabilitacojom, prevencijom, da bih mogao da uhvatim novi zalet. Nisam više ni u cvetu mladosti (smeh). To se ispostavilo da mi je dalo benefite."

Kukolj kaže da nema želju da upozna nekog sportistu. Naše manje ili više sve poznaje, te ističe da je maksimalno fokusiran na takmičenje.

"Nemam. Sve naše sportiste manje-više znam, volim ih. Kako oni, tako I ja, idemo poslom. Da li ću videti nekog ili neću… U Riju sam video da podrška daje čar medalji, vetar I leđa… Ali sve te periferne stvari ne bi smele da budu važnije."

Kukolj, pored brojnih profesionalnih obaveza, nije zapostavio školovanje.

"Završio sam Master studije ekonomije. Jedno vreme sam i predavao. To mi je pomagalo da ostanem u materiji. Neko ozbiljnije angažovanje nije bilo moguće paralelno sa sportom. Imao sam profesore koji su me naučili da vidim ekonomiju na pravi način. Kada sam završio školovanje bilo mi je važno da ne izgubim to stečeno znanje", zaključio je Kukolj.

Kukolj se takmiči u konkurenciji do 100 kilograma, a eliminacione runde i četvrtfinala na programu su u četvrtak, 29. jula.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

prethodna strana 1 / 2 sledeca idi na stranu