Olimpizam - Tokyo 2020 -

Amerika najjača sportska sila – Srbija 28. nacija u svetu

Do poslednjeg dana Olimpijskih igara trajala je neizvesnost, ko će osvojiti najviše zlatnih medalja.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Profimedia/Yuya Nagase / Photo Kishimoto / DPPI
Foto: Profimedia/Yuya Nagase / Photo Kishimoto / DPPI

Odnosno, ko će se naći na prvom mestu na tabeli koja, na neki način, rangira države po tome koliko im je sport moćan.

Međuarodni olimpijski komitet rangira zemlje učesnice po broju zlatnih medalja, sledeći kriterijum su srebrne, a tako je u većini zemalja.

Mediji biraju, pa je izbor, najčešće, u skladu sa učinkom sporta zemlje iz koje su.

Kao i na svim Igrama od kraja devedesetih godina prošlog veka i nestanka Sovjetskog Saveza, ne računajući Peking, najtrofejniji su sportistkinje i sportisti iz Sjedinjenih Država.

Ovog puta, do poslednjeg dana je po broju zlatnih medalja na vrhu liste bila Kina, ali se nije završilo drugačije nego u prethodnih skoro četrdeset godina.

Jedini izuzetak ostaju Igre koje su Kinezi organizovali ali se čini da će se u budućnosti ova borba voditi svake četiri godine.

Na kraju, Amerikanci i Amerikanke odneli su kući 113 odličja, 39 zlatnih, a u Kinu ide 88 medalja, od toga 38 najvrednijih.

U vrhu liste su tradicionalne sportske sile,a pre nekih od njih i domaćin Japan nešto uspešniji nego inače, što se dešava svaki put kada neka velika sportska nacija organizuje najveće takmičenje.

Odlični su bili predstavnici Velike Britanije, a u deset najboljih su, uz po najmanje deset zlatnih medalja, i Rusija, Australija, pa četiri evropske zemlje, Holandija, Francuska, Nemačka i Italija.

Rezultati Italijanki i Italijana su posebno impresivni ako se zna kako je ta zemlja izgledala pre samo godinu dana posle talasa korona virusa koji ju je zavio u crno.

Osvojeno je više medalja nego ikada pre, a iz Pekinga, Londona i Rija u Italiju je odlazilo po 28 odličja. Iz Tokija stiže 40.

I nastavak liste liči na one od prethodnih Igara, slede Kanada, Brazil, Novi Zeland, Kuba, Mađarska, Južna Koreja...

Po sportovima, uz neke tradicionalne uspehe, Kubanaca u boksu, Južne Koreje u streličarstvu ili Novog Zelanda i Australije u veslanju, Italijani su blistali na atletici sa četiri zlata, a Amerikanci baš u tom sportu osvojili manje medalja nego inače.

Na takmičenjima u plivanju, očekivano, bili su najtrofejniji, a novi sportovi, skejtbording, surfing, sportsko penjanje i karate nisu značajno uticali na redosled zemalja na listi osvajača medalja.

Jesu pomogli Japanu da se domogne najboljeg plasmana u istoriji ali bi prvih deset bili isti.

Srbija je zavšrila na 28. mestu, nikada više medalja, nikada više zlatnih, i nikada bolji plasman na listi.

I za kraj, ukupno 204 zemlje učesnice, uz TIm izbeglica, a na listi osvajača medalja čak 93 države ili teritorije.

Prve medalje u istoriji stigle su ove godine u San Marino, Turkmenistan i Burkinu Fasu, prva zlata u Katar, na FIlipine i Bermudu.

Sledeće Letnje olimpijske igre na programu su u Parizu 2024. godine, a Zimske igre planirane su za 4. februar sledeće godine. Domaćin je Peking.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

prethodna strana 1 / 7 sledeca idi na stranu