"Ispunili smo obavezu kao zemlja domaćin Olimpijskih igara"

Premijer Japana Jošihide Suga zahvalio je stanovnicima te zemlje što su pomogli da se održe bezbedne Olimpijske igre, uprkos teškoćama zbog pandemije.

Izvor: B92, Beta
Podeli
EPA/ISSEI KATO / POOL
EPA/ISSEI KATO / POOL

On je napomenuo da su Igre odložene za godinu dana i da su održane pod strogim ograničenjima.

"Ali, verujemo da smo uspeli da ispunimo svoju obavezu kao zemlja domaćin", rekao je Suga, zahvalivši narodu na razumevanju i saradnji.

Letnje Olimpijske igre koje su trajale 17 dana održane su uglavnom bez navijača, sportisti su bili izolovani i morali su da napuste Japan ubrzo po završetku takmičenja.

Suga je istakao da su Igre bile dokaz istrajnosti, a pohvalio je i japanske sportiste koji su osvojili 58 rekordnih medalja.

"Jedni su osvojili medalje, drugi nisu, ali svi njihovi nastupi su bili dirljivi", rekao je japanski premijer, koji je o Olimpijskim igrama govorio na svečanosti u Nagasakiju gde je obeležena 76. godišnjica američkog nuklearnog napada.

Suga je kritikovan zbog toga što je "nametnuo" Igre i pored toga što javnost u Japanu nije želela da se one održe tokom pandemije.

Japan je do sada zabeležio milion slučajeva infekcije i više od 15.700 smrtnih slučajeva zbog korona virusa, što je daleko bolje od mnogih zemalja. Međutim, delta varijanta virusa ubrzava njegovo širenje.

Novi dnevni slučajevi u Tokiju su se više nego udvostručili tokom Olimpijskih igara, sa 2.884 zabeležih u ponedeljak, što je ukupno 252.169 slučajeva u prefekturi. Dok se bolnice u Tokiju pune težim slučajevima, skoro 18.000 ljudi sa blagim simptomima bolesti je izolovano kod kuće.

Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da podrška Suginoj vladi stalno opada, ali se vladajuća stranka nada da će kraj Olimpijskih igara preokrenuti taj trend, pre izbora koji se očekuju na jesen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.