Rusija dočekala svoj pobednički olimpijski tim

Rusija je na Crvenom trgu u Moskvi svečano dočekala osvajače olimpijskih medalja na igrama u Tokiju.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Profimedia/Anton Novoderezhkin/TASS
Foto: Profimedia/Anton Novoderezhkin/TASS

Ruski sportisti uspeli su da osvoje ukupno 71 medalju, od kojih 20 zlatnih, na 32. OI u Tokiju i da obore rekord sa OI u Atini 2004. godine, prenosi Rojters.

Ruski sportisti su se na Olimpijskim igrama u Tokiju takmičili kao predstavnici Ruskog olimpijskog komiteta (ROC), bez državne zastave i nacionalne himne, zbog sankicija uvedenih nakon afere sa dopingom.

Osvajači zlatnih medalja bili su dočekani muzikom Petra Čajkovskog i nosili su zastave sa tri plamena u bojama ruske zastave.

ROC je nastup ruskih sportista na OI u Tokiju proglasio uspešnim jer su takmičari uspeli da osvoje ukupno 71 medalju, od kojih je 20 zlatnih.

S obzirom da se zbog sankcija u Tokiju nije čula državna himna Rusije, to je učinjeno na Crvenom trgu i himna je intonirana dok su sportisti proslavljali pobednički povratak u domovinu.

"Svaki sportista u našoj olimpijskoj delegaciji je heroj. Čak i oni koji nisu uspeli da osvoje medalju maksimalno su se potrudili da doprinesu ruskom olimpijskom timu", poručio je sa Crvenog trga predsednik Olimpijskog komiteta Rusije Stanislav Pozdnjakov, bivši mačevalac, učesnik na OI.

Na OI u Tokiju među najuspešnijima ruskim sportistima bili su gimnastičari koji su prvi put od 1996. godine osvojili zlato u ekipnoj konkurenciji, plivač Jevgenij Rilov koji je pobedio na 100 i 200 metara leđno i mlada skakačica u vis Marija Lasickene, kojoj su ovo bile prve OI u sportskoj karijeri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.