"Pomogli smo finansijski Partizan, ali nažalost nije dovoljno"

Ima li klupski vaterpolo u Srbiji budućnost?

MSIzvor: B92
Podeli
foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto
foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto

Od izveštača B92 iz Budimpešte – Miloša Simanovića

Ove sezone nismo imali predstavnika u LEN Ligi šampiona, prvi put u istoriji, a u prethodne dve su Partizan i Crvena zvezda bili bez ijednog boda.

Alarm je odavno upaljen, posebno jer je već duže vreme prisutan finansijski problem koji je kao omča oko vrata klubovima, pre svih Partizanu.

O tome smo u Budimpešti razgovarali sa generalnim sekretarom Vaterpolo saveza Srbije Nemanjom Marijanom.

"U avgustu i septembru, zahvaljujući Vladi Srbije, pomogli smo klubove koji igraju regionalnu ligu i kvalifikacije za evropska takmičenja. Tada je to već bilo kasno za "pravljenje ekipa", to se radi u maju, zbog toga nema rezultata na međunarodnoj sceni. Nadamo se da ćemo videti te rezultate već od sledeće sezone. Nastavićemo da pomažemo klubove koji ne mogu da funkcionišu bez nas", rekao je Marijan srpskim izveštačima.

Pročitajte još Srbija protiv Grčke za častan oproštaj VIDEO

Najveći problem je u Beogradu, primetio je Marijan, govoreći kako lokalne samouprave pomažu klubovima izdavanjem besplatnih termina u bazenima.

Stanje je posebno alarmantno u sedmostrukom prvaku Evrope Partizanu zbog velikih dugova i poznate rasprave sa bazenom na Banjici.

"Zabrinjavajuće je stanje zbog finansija, znamo koliko Partizan ima problema, pomogli smo i njima kao najvećem klubu u Srbiji, ali nažalost to im nije bilo dovoljno pošto godinama imaju probleme. Ne možemo da okrenemo glavu, moramo kroz razgovore sa odgovornim ljudima da rešimo taj problem. Partizan nam je potreban kao institucija srpskog vaterpola i imaće našu podršku i u budućnosti koliko god budemo u mogućnosti".

Na VSS-u je sada da pomogne struku i razvoj u klubovima, naglasio je Marijan.

"Ako neko hoće da pravi ekipu za osvajanje Lige šampiona, onda mora da dovede sponzore", kaže gensek.

U planu izgradnja Nacionalnog vaterpolo centra

Photo: B92/MS
Photo: B92/MS

Marijan je otkrio i da postoji ideja izgradnje Nacionalnog vaterpolo centra u Beogradu i da će uskoro biti više poznato.

"Trenutno smo u razgovorima sa predstavnicima vlasti u Srbiji. Postoji želja da se napravi Nacionalni vaterpolo centar u Beogradu. Imamo podršku, radimo na tome, aktivno se radi već sedam-osam meseci. Nadamo se da ćemo u narednih šest meseci izaći sa tim projektom. To bi bila fantastična stvar za vaterpolo i vodene sportove, ovde se nije gradio bazen od sedamdesetih godina. Vidite koliko ih je u Budimpešti, a bilo bi lepo da dobijemo još jedan u Beogradu".

O eliminaciji od Španije - "možda bude i dobro"

Srdjan Stevanovic/Starsportphoto
Srdjan Stevanovic/Starsportphoto

Analiza će se praviti i nakon eliminacije reprezentacije Srbije od Španije u četvrtfinalu prvenstva Evrope u Budimpešti.

"Odigrali smo tešku utakmicu i to je sport koji je uvek surov. Nama ostaje da žalimo za nekim prilikama, ali nema prevelike tragedije ili panike. Mi unutar Saveza funkcionišemo kao porodica i probaćemo da vidimo šta možemo da uradimo bolje kako bismo bili spremni za Tokio 2020".

Poraz od Španije je dobra opomena pred glavni cilj - odbranu olimpijskog zlata u Japanu.

"Možda se može reći da je trenutak za poraz dobar, pošto smo rekli da su Olimpijske igre najvažnije. Nadali smo se i petom zlatu u nizu, to bi bilo za istoriju. Svakako je primarni cilj zlato u Tokiju". Srbija je pre tri i po godine bila apsolutni vladar svetskog vaterpola sa objedinjenim trofejima Olimpijskih igara, Svetskog i Evropskog prvenstva, kao i Svetske lige. "Teško da ćemo imati ovako dominantu generaciju, i ne samo mi, bilo ko. Svemu dođe kraj ciklusa, ovo je samo trenutni kraj niza, imaćemo još rezultata u ovoj generaciji", zaključuje Marijan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.