- Wimbledon 2017 -

Bela oprema – sinonim za Vimbldon

Svi koji prate tenis znaju da je na Vimbldonu dozvoljena samo bela oprema, a to predstavlja samo jednu u nizu tradicija na najprestižnijem turniru na svetu.

Podeli
Photo by E. Bacon/Topical Press Agency/Getty Images
Photo by E. Bacon/Topical Press Agency/Getty Images

Pravila oblačenja uvedena su 1963. godine, a tokom godina ona su menjana, samo s jednim ciljem, da oprema koju teniseri nose bude sve belja.

Ranije su teniseri imali priliku da malo prošaraju svoje haljine, šortseve ili majice, ali je od prošle godine dozvoljeno samo da na opremi mogu da imaju neku boju, ali je to ograničeno na jedan centimetar širine i to na ivicama.

Mnogim teniserima to smeta, najglasniji protiv striktnih pravila je bio Rodžer Federer, ali ako imate mašte, možete da napravite čudo u tom jednom centimetru širine.

Od prošle godine zabranjen je i donji veš u boji, pa teniserke neće više moći da eksperimentišu sa florescentnim brushalterima ili sličnim.

Zanimljiva je i kazna za one koji prekrše pravila, pa će prestupnici dobiti opremu koja je standardima i to u dovoljnoj količini.

Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Prvobitna pravila, uvedena 1963. godine, od tenisera su tražila da imaju opremu koja je većim delom bela. To većim delom je prepravljeno u skoro cela bela 1995. godina, ali su i tada teniseri i teniserke imali priliku da malo ožive svoju opremu. Poslednja verzija propisa je usvojena prošle godine, kada je dozvoljen jedan centimetar nekog šarenila.

Iako su pojedinci protiv ideje skroz bele opreme, više je onih koji su je prihvatili. Jer, belo je sinonim za Vimbldon, sinonim za leto. Belo asocira na slobodu, a isto tako se odlično slaže sa zelenom travom. Uostalom, belo uspeva da probudi kišom okupani London, baš kada mu je to najpotrebnije, a to je tokom leta.

Uz sve to, belo predstavlja nadu i misteriju. Engleski mediji su možda najbolje opisali nova pravila na Vimbldonu sledećim komentarom: „Bela oprema je prazna stranica. Ona traži, ali i odbija da odgovori na pitanja jer su sve reči unutra“.

Za treninge, međutim, važe druga pravila, koja nisu toliko oštra, ali se opet traži mera. Posebna pravila oblačenja važe i za posetioce Vimbldona, pa je nemoguće da na Centralnom terenu nekoga vidite u duksu ili običnoj majici.

Za kakve odevne kombinacije će se odlučiti teniseri i teniserke videćemo za manje od nedelju dana, a svi se nadamo da će nam barem neki od njih pokazati da imaju mašte...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.