Svetski kup u ski skokovima počinje ranije zbog Mundijala

Odbor Međunarodne skijaška federacija (FIS) za ski skokove doneo je odluku o ranijem početku sezone Svetskog kupa – 5. i 6. novembra u poljskoj Visli.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Ova odluka mora formalno da bude potvrđena na kongresu FIS-a koji će biti održan 25. i 26. maja u Milanu.

Sezona za skakače uobičajeno je počinjala tek krajem novembra, a razlog za ovogodišnji raniji početak je Svetsko fudbalsko prvenstvo u Kataru, koje je iz uobičajenog junskog termina prebačeno u novembar i decembar.

"Morali smo da prilagodimo kalendar zbog Svetskog fudbalskog prvenstva koje će početi u novembru. Zato ćemo sezonu početi vrlo rano i napraviti kratak odmor nakon uvodnih takmičenja u Visli i Ruki", pojasnio je promenu kalendara direktor u FIS-u za ski sportove Sandro Pertile.

U Visli će skakači prvi put u Svetskom kupu skakati na skakaonici sa veštačkom podlogom na doskočištu, što će organizatorima pojeftiniti i olakšati pripremu takmičenja, a pozitivno će uticati i na sigurnost skakača, jer takva podloga nudi konstantne uslove, za razliku od snežne na kojoj se tokom takmičenja mogu pojaviti razne neravnine.

Novost u kalendaru Svetskog kupa je i povratak takmičenja na severnoameričkom tlu nakon 19 godina. Ajron Mauntin će biti domaćin 11. i 12. februara 2023.

Odbor FIS-a za ski skokove doneo je i promene određenih normi za opremu skakača, kao i promenu načina merenja takmičara.

Njihova visina će se meriti laserskim uređajem u stojećem i sedećem položaju, što su ključni parametri kod određivanja mere za skakačka odela.

Odbor je doneo odluku i o povećanju nagradnog fonda u takmičenjima za Svetski kup u nadolazećim sezonama, kako za skakače, tako i za skakačice.

Kod skakača će sa sadašnjih 71.800 švajcarskih franaka nagradnog fonda po takmičenju, biti povećani na 90.000 CHF za sezonu 2023/2024, a od sezone 2024/2025. taj će iznos biti podignut na 100.000 CHF.

Kod skakačica prema sadašnjoj raspodeli svaki bod vredi 38 franaka, a nagrađuje se plasman među prvih 20. Od sezone 2023/2024. bod će vrediti 40 CHF, a novac će se deliti na najboljih 30.

Postupnim povećanjem skakačice bi trebale u sezoni 2026/2027. stići do vrednosti boda od 50 CHF.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.