Zbog stalnog "buljenja" u telefone u vratu nam raste nova kost?

Korišćenje savremenih tehnologija, osim velikih prednosti koje donosi sa sobom, sa druge strane, malo po malo, uzima danak našem zdravlju.

Izvor: Physio-Pedia, Geek
Podeli
Ilustracija / Foto: Depositphotos/SIphotography
Ilustracija / Foto: Depositphotos/SIphotography

Verovato ste već čuli za pojavu nazvanu "selfi zglob", ali sada imamo nešto što nije samo još jedan savremeni medicinski problem - već nešto mnogo veće.

Izgleda da bi u vratu mogla da počne da nam raste nova kost, za šta su "krivi" naši pametni telefoni... ili život sa modernom tehnologijom uopšte.

Vreme koje provodimo buljeći u ekrane naših pametnih telefona uzima danak, pa će tako intenzivna upotreba tehnologije vremenom blago transformisati naš skelet. Naime, nekim mladim ljudima su počeli da se razvijaju koščati šiljci iznad vrata.

Izbočena lobanja, poznata još i kao spoljna okcipitalna (potiljačna) izbočina, ponekada je toliko velika da možete da je osetite pod pritiskom prstiju na dnu lobanje.

"Bio sam kliničar 20 godina i u poslednjih desetak otkrivam sve više pacijenata sa tom izraslinom na lobanji", rekao je medijima australijski naučnik Dejvid Šahar, sa Univerziteta Sanšajn koust.

Foto: Printscreen / physio-pedia.com
Foto: Printscreen / physio-pedia.com

Uzročno - posledična veza još nije potpuno ustanovljena, ali je moguće da izraslina nastaje kao posledica stalnog savijanja vrata pod neudobnim uglovima kako bismo mogli da vidimo što se dašava na ekranu pametnih telefona.

Glava čoveka je teška skoro pet kilograma, pa svako naginjanje napred dosta napreže vrat. Preciznije, napreže zadnji deo vrata, od ispupčenja potiljačne kosti, pa do izbočine koju čini šiljati nastavak sedmog vratnog pršljena.

Snažni mišići tog dela uspravljaju glavu i naginju je u nazad. Od učestalog savijanja vrata, smatraju stručnjaci, nastaje takozvani "tekstualni vrat".

Tekstualni vrat (engl. text neck) u stanju je da poveća pritisak na mesto na kome se vratni mišići dodiruju sa lobanjom.

Telo tada, verovatno reaguje izgradnjom nove kosti, što za rezultat ima pojavu šiljatog ispupčenja. Time težina ostaje raspoređena na veću površinu.

Vesti

Tojotin robot-košarkaš postao Ginisov rekorder

Toyota je ušla u Ginisovu knjigu rekorda, objavljeno je na njihovom zvaničnom blogu – a dostignuće nije imalo nikakve veze s automobilima. U 2017. godini, tim inženjera iz kompanije je smatrao da bi bilo zabavno koristiti svoje slobodno vreme za kreiranje robota košarkaša koji bi mogao da pogodi koš u svakom pokušaju.

Vesti četvrtak 27.06. 11:03 Komentara: 15

Robot-patka spasava japansku tradiciju VIDEO

Vekovima su uzgajivači pirinča u Aziji koristili patke kao prirodnu alternativu pesticidima. Dok plivaju potopljenim pirinčanim poljima, one prebiraju i čupaju korov i traže insekte kojima se hrane. Istovremeno, izmet koji ispuštaju služi kao dodatni izvor gnojiva.

Vesti sreda 26.06. 20:15 Komentara: 5
strana 1 od 25 idi na stranu