Odobren prvi oralni lek protiv kovida – uskoro i u Srbiji

Evropska agencija za lekove ( EMA) preporučila je danas uslovno izdavanje dozvole za promet oralnog antivirusnog leka pakslovid kompanije ”Fajzer Evropa”, piše Tanjug.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Lek se sastoji iz dve aktivne suspstance i dve tablete, a može se koristiti za lečenje kovida 19 kod odraslih kojima nije potreban dodatni kiseonik, a koji su pod povećanim rizikom da bolest postane ozbiljna, navode u EMA. U pitanju je prvi antivirusni oralni lek koji se preporučuje u EU za lečenje kovida, a očekuje se da bude delotvoran kako protiv infekcije delta sojem, tako i protiv omikron varijante koronavirusa.

Kliničke studije pokazuju da su pacijenti koji su primili pakslovid u roku od pet dana od pojave simptoma znatno kraće ostajali na hospitalizaciji i bez smrtnih ishoda.

U EMA dodaju da je bezbednosni profil leka povoljan, a neželjeni efekti uglavnom blagi, uz upozorenje da može da utiče na dejstvo drugih lekova.

Kako je za Telegraf izjavila direktorka Fonda za zdravstveno osirguranje Sanja Radojević Škodrić, pakslovid se primenjuje oralno, najbolje u prva tri dana od početka simptoma kod pacijenata od 18 godina u ranoj fazi bolesti koji imaju pridruženi faktor rizika za nastanak teže forme kovida (bar jedan) i/ili hospitalizaciju.

Očekuje se da ovaj lek stigne u Srbiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 19 idi na stranu