Omikron mutacija može da pomogne kovidu da izbegne antitela?

Naučnici koji rade na projektu koji finansira Centar za kontrolu i prevenciju bolesti, koji predvodi Univerzitet Rajs, sastavili su listu mutacija u proteinu SARS-CoV-2 šiljaka koje mogu učiniti varijantu omikrona otpornijom na neutralizujuća antitela, uključujući i ona dobijena vakcinacijom.

Izvor: B92
Pošaljite komentar
 1. Каква антитела, када то по докторима свакако не постоји(пуј пике не важи). Природно се заразиш и имаш их за извоз, то не значи ништа. Вакцинишеш се и немаш их скоро никако, заштићен си савршено. На то се свела, на жалост, данашња медицина. И онда ме неко пита што не верујеш докторима.
  (veljko, 7. decembar 2021 06:54)

  # Link komentara

 2. Dokle više?
  (Igorka, 7. decembar 2021 00:36)

  # Link komentara

 3. Dakle, vakcina ne radi ni na Omikronu...Još je na Alfi.
  (Alex, 6. decembar 2021 23:42)

  # Link komentara

 4. nece da kažu da je omikron soj bar pet puta slabiji od gripa i da nema potrebe da vakcine na njega budu otporne.
  (Logika, 06. decembar 2021 22:44)

  Ja se izvinjavam a u kojoj laboratoriji radite i gde ste zavrsili med. fakultet ?
  (zoki, 6. decembar 2021 23:36)

  # Link komentara

 5. Naravno da je istina, komentarisao sam to na početku O-mikron farse i da ponovim - problem imaju samo "vakcinisani" što se u međuvremenu i potvrdilo. A ko god je stekao imunitet neće imati problema - sekundarni imuni odgovor završiće posao za 24h (T&B memorijske ćelije).
  (Gospodar Zarin, 6. decembar 2021 23:14)

  # Link komentara

 6. To je verovatno istina, ali namerno nece da kažu da je omikron soj bar pet puta slabiji od gripa i da nema potrebe da vakcine na njega budu otporne.
  (Logika, 6. decembar 2021 22:44)

  Gde si doktore, nismo te prepoznali. Niko ništa u svetu o soju još ne zna osim da je zarazniji, ostalo je nagađanje, ali u Srbiji već na hiljade njih znaju da je ovaj soj 5x slabiji od gripa. Kada se donosi zaključak o tome kakav je virus tu sve znate za 3 dana za svaki soj, ali ako je do vakcina onda treba da prođe 5-10 godina da bi se sve ispitalo. Pa što nam ne kažete odmah da li će nam izrasti treća ruka, ubi nas neizvesnost. Krajnje čudan i kontradiktoran narod.
  (Jim Beam, 6. decembar 2021 23:11)

  # Link komentara

 7. Da vam prevedem: počelo je. "Nauka" sada treba da postigne 3 cilja:

  1. da pokrije dosadašnji fijasko
  2. da da pokriće za nove i još prisilnije akcije, za nove vakcinacije itd.
  3. da u ponovljenom naletu opet izvrši napad na nevakcinisane

  Iz tog razloga evo kao fijasko nije fijasko. A sve će to da prebrišu novom vakcinom, jer stara više ne radi (kao da je ikad i radila...). E al sad, pošto su za sve krivi nevakcinisani (čitaj: zdravi) ovaj put svi da shvate da baš svi moraju da se vakcinišu.
  I tako će oni "naučnim radovima" kao i dosada, da imaju lažno pokriće za novu glupost, štetu i zločin. Od svega je najjače sad to što kipti u njima. Taj poraz, ta panika, taj očaj, pa još uvećan tim "ravnozemljašima". Kojima nikako ne mogu dozvoliti to da oni ostanu nekažnjeni, a taman posla da su pobednici. Omikron im je poslednja šansa, neće je ispustiti. Naučni će radovi da pljušte, ko god se javi da ga sklepa dobiće milione. Ko onaj jadnik iz Čikaga i Lanset koji su držali 3 meseca lažan rad o ivermektinu.
  Poslušnima sledi 4. doza, zvana "buster bustera", pa (re)vakcinisanje za omikron. Inače propusnica jok.
  (joja, 6. decembar 2021 23:09)

  # Link komentara

 8. To je verovatno istina, ali namerno nece da kažu da je omikron soj bar pet puta slabiji od gripa i da nema potrebe da vakcine na njega budu otporne.
  (Logika, 6. decembar 2021 22:44)

  # Link komentara

 9. Штити ли нас онда вакцина?
  Требам одговор, страх ме
  (King, 6. decembar 2021 22:43)

  # Link komentara

 10. mucam mucamodmutacija
  (lele_mood, 6. decembar 2021 21:59)

  # Link komentara