Srbi vicešampioni u Evropi: Da li preterujemo? VIDEO

Statistika kaže da više od milion Srba kod lekara opšte prakse ide deset i više puta godišnje i po tome smo vicešampioni u Evropi, a pre nas su samo Danci. Jesmo li zaista bolesni ili smo samo hipohondri?

Izvor: B92
Podeli
Foto: everythingposs/depositphotos.com
Foto: everythingposs/depositphotos.com

O ovoj temi u "Jutru" na TV "Prva" govorili su internista Maja Nešović, novinarka "Politike" i urednica dodatka o zdravlju Danijela Davidov Kesar, sociolog Bruno Šimleš i psihoterapeut Zoran Milivojević.

Dr Nešović kaže da se često dešava da joj dolaze pacijenti sa rečima da im je zaista loše.

"To je vezano i za godišnja doba. Događa se u proleće više, kad se priroda budi. Potrebno je više energije za opstanak i onda dolazi do raznih simptoma. Kod nas na kardiologiju najčešće dolaze žene, kojima jako lupa srce, koje se osećaju loše, malaksale su, kolabiraju u tramvaju...", objašnjava lekarka.

Ipak, kaže ona, to nije hipohondrija. Hipohondrija je psihijatrijski poremećaj koji obuhvata od tri do pet odsto stanovništva, ističe.

Kako ih opisuje dr Nešović, hipohondri su oni tipovi ljudi koji su relativno zadovoljni kada izađu iz ordinacije, a nakon pola dana - dan, eto ih ponovo.

Ukoliko ste se prepoznali u ovom opisu, poslušajte u video-materijalu u nastavku šta na ovu temu imaju da kažu ostali stručnjaci.

strana 1 od 2 idi na stranu