Građanima Srbije socijalni život veća briga od zaražavanja

Građane Srbije je tokom pandemije koronavirusa više brinuo nedostatak kontakata sa bliskim ljudima nego strah od zaraze, pokazuju rezultati istraživanja "Kako je pandemija promenila stavove Evropljana prema zdravlju" objavljenog u 15 zemalja.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Shutterstock/Polly Panna
Foto: Shutterstock/Polly Panna

Gotovo trećina ispitanika u Srbiji je potvrdila da su se tokom zatvaranja osećali anksiozno i da su imali stres, nemir i nesanicu.

Skoro svaki treći stanovnik Evrope patio je od povišenog nivoa anksioznosti, a svaki četvrti ima problema sa stresom i unutrašnjim nemirom. Ovi simptomi su češće pogađali mlade, nego stanovnike Evrope starije od 35 godina.

Primećeno je da je mladima veća briga da povrate socijalni život, a stariji da se ne zaraze koronavirusom.

Više od polovine ispitanika u Srbiji je od početka epidemije počelo da uzima više vitamina i suplemenata. Istraživanje je rađeno u aprilu i martu ove godine na više od 30.000 učesnika u 15 evropskih zemalja - Austrija, Belgija, Češka, Nemačka, Francuska, Italija, Srbija, Španija, Holandija, Poljska, Portugal, Rusija, Švajcarska, Ukrajina i Velika Britanija.

Srbi prvi po upotrebi vitamina, a drugi po otkazivanju pregleda

Četrdeset i pet odsto ispitanika je navelo da se sada hrani zdravije i da više vode računa o zdravlju. Tri petine ispitanika u Španiji i Portugalu se hrani zdravije, a u Srbiji i Češkoj više od polovine uzima dodatne vitamine i suplemente nego pre pandemije.

Polovina ispitanika u Rusiji i Ukrajini traži više saveta od farmaceuta, a više od petine Italijana je skinulo neku aplikaciju za vežbanje kod kuće ili su uplatili onlajn kurs. Jedna petina u Nemačkoj i Austriji imaju problem da pronađu vreme za vežbanje, jer rade od kuće.

Zdravstveni sistemi su se fokusirali na kovid pacijente, što se odrazilo na tretman drugih pacijenata.

Za 73 odsto Evropljana, lekari su prva adresa za sva zdravstvena pitanja, a farmaceuti i naučnici takođe uživaju veliko poverenje (60 odsto). Čak 81 procenat ispitanika uveren je da oni, zajedno sa medicinskim osobljem, najviše zaslužuju našu zahvalnost za trud u borbi protiv koronavirusa, navodi se u istraživanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu