Jod u ishrani za dugovečnost

Ishranom definitivno može da se utiče na kvalitet života. Ishrana Japanaca, koja dokazano smanjuje rizik od raka, bazirana je na hrani morskog porekla: školjkama, morskim algama i plavoj ribi.

Podeli
foto: thinkstock
foto: thinkstock

Statistika govori da je dnevni unos joda kod Japanaca čak desetostruko veći od preporučenog. Rezultat ovakve ishrane, bogate jodom, je veoma mala stopa maligniteta.

Mnoge studije naglašavaju da je za zdravlje organizma uloga joda ogromna. Osim povećanog rizika za nastanak raka dojke, kod žena kojima manjka jod, postoji povećan rizik od raka štitaste žezde.

Razlog više da redovno i u dovoljnim količinama unosimo jod, jeste i činjenica da nas upravo on štiti od neželjenih delovanja broma, fluora, žive i olova. Jod eliminiše otrove iz našeg organizma.

Prema rečima pedijatra endokrinologa dr Slavice Dautović, jod je mineral koji je neophodan svakoj ćeliji našeg organizma.

Jod ima vitalnu ulogu u nastanku života i očuvanju zdravlja. On je osnovni gradivni element hormona štitaste žlezde, utiče na brojne procese u organizmu i neophodan je za normalan rast i razvoj svih ćelija i tkiva. Posebno je važan za razvoj mozga embriona i novorođenih beba - kaže dr Dautović.

Mnogo je znakova koji mogu da ukažu na nedostatak joda u organizmu, a najuočljiviji su grčevi u mišićima, gojenje, suva koža, slabo pamćenje, depresija i mnogi drugi.

Ono što je neophodno za naš organizam, a uvek je dostupno, jesu namirnice i voda bogate prirodno rastvorenim jodom.

Stručnjaci savetuju svima da slede primer Japanaca čija je ishrana bogata jodom. To su namirnice morskog porekla: školjke, alge, morske alge, bela riba, te da nešto od toga treba svakodnevno da bude na našem meniju.

Učinite svom organizmu uslugu, obezbedite sebi dovoljnu količinu joda svakog dana. Tako malo, a tako puno - poručuju stručnjaci.

Zdravlje: PR

Par saveta da vam linija preživi sezonu slava

U našoj sredini su proslave, uglavnom uvek, povezane sa hranom. Domaćini se trude da trpeza bude što raskošnija i što raznovrsnija-i naravno da svega bude u izobilju, jer ako ne ostane, hrane naprosto nije bilo dosta.

PR utorak 28.11. 16:10 Komentara: 0

Zdravija ishrana čuva naše zdravlje

Dijabetes je među vodećim uzrocima smrti u Srbiji. Gotovo pola miliona ljudi u našoj zemlji ima dijagnozu šećerne bolesti, a procenjuje se da nekoliko stotina hiljada i ne zna da ima ovu bolest. Ipak, prevencija najraširenijeg tipa dijabetesa je moguća uz zdrav način ishrane i redovnu fizičku aktivnost, usaglasili su se učesnici okruglog stola na temu prevencije i borbe protiv dijabetesa u organizaciji kompanije Delez Srbija, obeležavajući međunarodni Dan dijabetesa.

PR utorak 14.11. 16:45 Komentara: 0

Korak po korak

Kada napune 6 meseci, bebe počinju sve više da se pokreću i istražuju veliki čudestan svet oko sebe. U toj misliji, potreban im je pouzdan prijatelj, a Pampers je upravo to, te nudi savršeno rešenje – Pampers Pants pelene za šestomesečne bebe sa 3 upijajuća kanala koji održavaju bebinu kožu suvom i dozvoljavaju joj da se kreće slobodno i oseća udobno.

PR utorak 14.11. 16:45 Komentara: 0

Priprema, pozor - SAD!

U jednom trenutku, menjanje bebinih pelena prelazi od uživanja u zajedničkom trenutku bliskosti do „opstanka najsposobnijih“! Jer, kada bebe postanu aktivne i pokušavaju da otpužu za vreme presvalčenja, teško im je staviti pelene koje se lepe.

PR sreda 25.10. 12:00 Komentara: 0
strana 1 od 2 idi na stranu