Višak kilograma – rizik za mnoge bolesti

Svaki pojedinac može da promeni svoje pogrešne navike u ishrani što za posledicu ima unapređenje fizičkog i mentalnog zdravlja odnosno dostizanje well-being-a

Podeli

Višak kilograma ljudima uglavnom „ubija” raspoloženje jer nemaju željeni izgled a mnogi zaboravljaju da gojaznost negativno utiče i na zdravlje. Dešava se da želimo da promenimo loše navike, ali ne znamo kako da se odviknemo noćnog zavrivanja u frižider…

Prema rečima profesor dr Budimke Novaković, dijetoterapeuta sa Medicinskog fakulteta u Novom Sadu, višak kilograma je utvrđen zdravstveni rizik za pojavu različitih bolesti, ali može da bude negativno subjektivno i socijalno doživljen. Negativne procene sopstvenog telesnog izgleda može biti uzrok neraspoloženju, a nemogućnost smanjenja telesne mase stvara začarani krug stalnog povećanja telesne mase i sve više neraspoloženja.

Dijetoterapeut kao učitelj

Prekomerna telesna masa i gojaznost uzrok su mnogobrojnih bolesti ili mogu pogoršati stanje već postojećih bolesti: dijabetesa, visokog krvnog pritiska, kardiovaskularnih i cerebrovaskularnih bolesti, nekih lokalizacija malignih bolesti, koštano-degenerativnih oboljenja, mentalno uslovljenih poremećaja ishrane, gastrointestinalnih bolesti, različitih disbioza.

– Osnove i principi pravilne ishrane se uče, a učitelj treba da je dijetoterapeut. U aktuelnom vremenu kada postoji ogroman broj uglavnom netačnih informacija o ishrani teško je izabrati pravi nutritivni put. Svaki pojedinac može da promeni svoje pogrešne navike u ishrani što za posledicu ima unapređenje fizičkog i mentalnog zdravlja odnosno dostizanje well-being-a – naglašava dr Budimka Novaković.

Ukoliko se prema vrsti i dužini trajanja profesionalne aktivnosti pravilno rasporede i nutritivno pažljivo ukomponuje sastav obroka neće biti potrebe za često ,,bacanje pogleda” u frižider. Doručak je prvi obrok u toku dana, daje energiju do sledećeg velikog obroka i smanjuje potrebu za međuobrokom i učestalim ,,grickanjem”.

Ne odričite se slatkog ukusa

Mnogi se kada žele da izgube višak kilograma najpre odreknu slatkog ukusa jer su slatkiši omiljena grickalica bez obzira na uzrast i pol. Dr Novaković ističe da unos šećera treba značajno smanjiti ali da to ne znači i istovremeno odricanje od omiljenog slatkog ukusa.

– Da bi i dalje uživali u slatkom ukusu omiljenog napitka ili poslastice mogu se koristiti niskokalorijski zaslađivači koji ne dodaju energiju (kalorije) omiljenom napitku ili hrani. Ako se niskokalorijski zaslađivači koriste kao zamena za šećer pri izradi omiljenog napitka ili slatkiša, energetska vrednost će se značajno umanjiti. Redovna upotreba niskokalorijskih zaslađivača može doprineti smanjenju telesne mase i održavanju poželjne telesne mase – savetuje dr Budimka Novaković.

Detaljnije na www.pronadjimeru.com

Zdravlje: PR

Ovo je “čarobna pilula” fit ljudi

Da li je moguće da budete fit, bez mnogo truda. Odgovor na ovo pitanje dala je Džen Ator, direktorka fitnesa na sajtu “Women's Health”, a on je veoma kratak i jasan: Da, postoji “čarobna pilula”.

PR četvrtak 21.12. 13:50 Komentara: 0

Beba u pokretu

Menjanje pelena bebi koja je u pokretu uvek je veoma nezgodno, a dodatni je izazov gde joj promeniti pelenu kad ste napolju. Nije važno da li ste u supermarketu, kafiću ili čak avionu, Pampers Pants pelene mogu pomoći da menjanje pelena bude lakše za vašu aktivnu bebu. Naročito sada, kada se Pampers Pants mogu naći u manjoj veličini, za bebe od 6 meseci, i kada imaju tri upijajuća kanala koji održavaju bebinu kožu suvom do 12 sati.

PR ponedeljak 11.12. 15:00 Komentara: 0

Jedan mineral za sveukupno zdravlje – JOD

Kao musketar iz romana Aleksandra Dime, jedan mineral za sveukupno zdravlje – JOD. Njegove su pare ljubičaste a hrani sve naše ćelije i ima čudesan zdravstveni učinak na celo telo. Nobelovac Albert Sent Đerđi, koji je otrkio vitamin C, nazvao je JOD PANACEA – univeralznim lekom, eliksir života.

PR ponedeljak 4.12. 10:00 Komentara: 0

Par saveta da vam linija preživi sezonu slava

U našoj sredini su proslave, uglavnom uvek, povezane sa hranom. Domaćini se trude da trpeza bude što raskošnija i što raznovrsnija-i naravno da svega bude u izobilju, jer ako ne ostane, hrane naprosto nije bilo dosta.

PR utorak 28.11. 16:10 Komentara: 0

Jod u ishrani za dugovečnost

Ishranom definitivno može da se utiče na kvalitet života. Ishrana Japanaca, koja dokazano smanjuje rizik od raka, bazirana je na hrani morskog porekla: školjkama, morskim algama i plavoj ribi.

PR ponedeljak 27.11. 09:30 Komentara: 0

Zdravija ishrana čuva naše zdravlje

Dijabetes je među vodećim uzrocima smrti u Srbiji. Gotovo pola miliona ljudi u našoj zemlji ima dijagnozu šećerne bolesti, a procenjuje se da nekoliko stotina hiljada i ne zna da ima ovu bolest. Ipak, prevencija najraširenijeg tipa dijabetesa je moguća uz zdrav način ishrane i redovnu fizičku aktivnost, usaglasili su se učesnici okruglog stola na temu prevencije i borbe protiv dijabetesa u organizaciji kompanije Delez Srbija, obeležavajući međunarodni Dan dijabetesa.

PR utorak 14.11. 16:45 Komentara: 0
strana 1 od 2 idi na stranu