Simptomi herpesa se mogu pojaviti drugi dan, a nekada i godinama nakon zaraze

Herpes je zarazna kožna infekcija koju uzrokuje HSV virus. Simptomi se ne moraju pojaviti odmah nakon što se osoba zarazi, a kada se pojave utiču na genitalije ili oralno područje.

Izvor: Klix
Podeli
Foto: depositphotos/drkskmn
Foto: depositphotos/drkskmn

Postoje dva tipa HSV-a, tip 1 koji uzrokuje oralni herpes i tip 2 koji uzrokuje herpes na genitalijama. Dešava se da se i oba tipa mogu pojaviti na oba područja.

Prvi simptom koji zaražena osoba vidi je herpes oko usta, rektuma ili genitalija. Mogu se otvoriti i biti bolni pa je potrebno i nekoliko nedelja da se izleči. Drugi simptomi su osećaj peckanja kada urinirate ako urin prelazi preko zone gde se herpes nalazi.

Mogu se pojaviti i simptomi kao što su temperatura, glavobolja, bolovi u telu, otečene žlezde i umor.

Osobe koje boluje od dijabetesa, HIV/AIDS-a ili leukemije imaju teže simptome. U nekim slučajevima osoba s herpesom nema nikakvih simptoma godinama dok u drugim slučajevima simptomi se pojave u periodu između dva i 10 dana nakon što se osoba zarazi.

Virus herpesa može biti u telu uspavan godinama pre nego što se pojave prvi simptomi. Kada krenu, onda se ponavljaju i svaki put budu manje ozbiljni. Čir koji nastane kao posledica uklanja se brže, često u roku od tri do sedam dana. To je zbog toga što se u organizmu stvori protivtelo koje se bori protiv herpesa.

Trenutno nema leka za herpes. Čak iako osoba prestane osećati simptome, virus ostaje unutar tela. Važno je naglasiti da je on prenosiv iako nisu prisutni čirevi i drugi simptomi. Iz tog razloga preporučuje se rana prevencija.

Kako biste sprečili zarazu tokom bilo koje vrste seksa koristite kondom ili zaštitu za usta sličnu kondomu. Ovo smanjuje mogućnost zaraze. Ono što je sigurnije jeste da nemate seks tokom perioda kada je herpes aktivan, da čekate dok čirevi potpuno ne prođu, uvek koristite zaštitu, perete ruke sapunom i vodom nakon što dodirnete to područje i ne ljubiti ljude ustima ako imate čireve.

Ukoliko mislite da imate herpes najbolje je da posetite lekara i testirate se. Neki ljudi sumnjaju da imaju herpes, ali nemaju simptome. Tada se rade nalazi krvi.

strana 1 od 22 idi na stranu