Ešerihija vam se stalno vraća, antibiotici više ne pomažu, ali postoji rešenje

Na desetine puta ste dobijali urinarnu infekcije i ne znate više koliko različitih lekova ste popili i čajeva probali, a "napast" zvana ešerihija koli se uporno vraća. Na svaki i najmanji nagoveštaj bola u bešici ili češći odlazak da mokrite izgovarate u sebi: "O neee, opet" i već vidite sebe u agoniji do kraja života. Ali ne mora tako da bude. Rešenje postoji i nekada je ono mnogo bezazlenije no što mislite.

Izvor: S.Vasić
Podeli
Foto: Depositphotos/Wavebreakmedia
Foto: Depositphotos/Wavebreakmedia

Kovid "voli" bakterije

"Zabeležili smo da u vreme infekcije korone imamo češće urinarne infekcije. Prosto, o kovidu malo znamo i imam mnogo stvari koje u hodu otkrivamo. To je jedna od stvari koju smo primetili", kaže dr Vuksanović.

Profesor dr Aleksandar Vuksanović, urolog u Univerzitetskom kliničkom centru Srbije, kaže za B92.net da ogroman broj žena ima ono što se zove asimptomatska bakteriurija, što znači da imaju veliki broj bakterija, milion, 10 miliona, ili na primer, milijardu bakterija i pozitivnu urinokulturu koja dokazuje prisustvo tih bakterija, a nemaju nikakve simptome. On upravo apeluje da se asimptomatska bakteriurija, dakle prisustvo bakterija i leukocita, odnosno gnoja u urinu, ne leči.

"Veliki broj žena se uplaši kada vidi ešerihiju koli, koja je najčešći uropatogen i sreće se kod 70-80 odsto simptomatskih ili asimptomatskih infekcija. One strahuju da će bakterija da dovede do propadanja bubrega i dijalize. Asimptomatsko prisustvo bakterija im neće napraviti nikakvu štetu. Jedino gde dajemo terapiju, to su trudnice. Videćemo da li će nove studije pokazati da li je i njima potrebno lečenje. Za sada još uvek da, ali svi ostali pacijenti sa kateterima, u staračkim domovima, mlađe i starije žene, ne treba da leče. Naročito ne antibioticima", uverava urolog.

Profesor ne isključuje mogućnost da infekcija bez simptoma može preći u simptomatsku. Kod nekog se to desi za 15 minuta, kod nekog za godinu dana, kod nekog za 15 godina...

"Antibiotike čuvamo samo za slučaj kad infekcija postane simptomatska, jer urinarni trakt tih pacijenata mi ne možemo sterilisati, najčešće ešerihiju koli ne možemo da eliminišemo. Ono što se najčešće davanjem antibiotika desi je to da nastanu multirezistentni bakterijski sojevi, a to znači da u trenutku kada moramo da damo antibiotke, mi nemamo šta da damo jer smo istrošili sve antibiotike."

Koje su alternative?

Oni kojima više ne pomažu antibiotici su, prema rečima dr Vuksanovića, postali rezistentni greškom lekara koji su vrlo često prepisivali antibiotike, povećavali doze, kombinovali po dva u isto vreme umesto da su pacijentima ukazivali na metode prevencije koje su podjednako efikasne.

Pročitajte još:

Koliko je opasna ešerihija koli? VIDEO

Ešerihija koli: Higijenom i ishranom protiv dosadne bakterije

"Antibiotici nemaju prednost u sprečavanju recidiva. Savetujemo promenu stila života i povećan unos tečnosti za sve. Ženama koje posle odnosa često dobijaju infekcije kažemo da neposredno nakon odnosa mokre i da unose tečnosti da se bešika mehanički ispere, da u očajanju ne koriste irigatore i druga sredstva za ispiranje vagine, da regulišu stolicu, da unose probiotike, zato što njihov digestivni trakt ima manje dobrih bakterija koje se bore protiv loših. Preporučujemo čak da koriste i vaginalne probiotike. Ženama u menopauzi dajemo preparate koji imaju fitoestrogene, koji na neki način pomažu da se epitel vagine, a samim tim i mokraćnog kanala malo regeneriše, popuni i spreči lakši prodor bakterija."

Postoje preparati koji, kako kaže naš sagovornik, se vežu za ešerihiju koli u bešici, i izmokre se napolje i nisu antibiotici. To su preparati na bazi D-manoze koja spada u proste šećere i prirodno se nalazi u biljkama kao što je brusnica, borovnica, narandža, breskva, ili jabuka. Ima još preparata koji se uzimaju na drugačiji način.

"Druga vrsta preparata pomaže da epitel bešike povrati svoje normalne osobine i da bude prva i osnovna barijera ulasku bakterija i njihovom vezivanju za mukozu bešike. Ti lekovi se ubacuju u bešiku tankim kateterom. 10 do 12 instilacija (ukapavanje) značajno smanjuje rizik da se infekcija vrati. Ekstrakti određenih biljaka isto tako pomažu da se te bakterije teže vežu za sluzokožu bešike i da daju simptomatsku infekciju. Svi pomenuti oblici prevencije su efikasniji od onog što se ranije radilo, a to je dugotrajnije davanje antibiotika u malim dozama."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 9 idi na stranu