Jedna šolja ovog napitka dnevno smanjuje rizik od bolesti srca i moždanog udara

Najnovije istraživanje pokazalo je da je dovoljno da popijete jednu šolju ujutru, a poželjno bi bilo da ovu naviku uvedete i pred spavanje. Ispijanje samo dve šoljice pomaže da živite duže, a reč je o crnom čaju.

Izvor: hayat.ba
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

U studiji koja je objavljena u časopisu “Annals of Internal Medicine” istraživači su koristili informacije o 498.043 odrasle osobe stare između 40 i 69 godina. Pored davanja uzoraka krvi, urina i pljuvačke, učesnici su imali preglede i popunili upitnike u vezi sa ishranom, životnim navikama, kao i količinom čaja koju su pili. Oko 85 odsto uključenih reklo je da piju čaj, a većina je pila dve do pet šoljica svakog dana.

Istraživači su otkrili da su oni koji su pili više od dve šoljice crnog čaja dnevno imali manji rizik od umiranja od kardiovaskularnih bolesti i moždanog udara, a rizik od smrtnosti od svih uzroka opao je za oko 12 odsto kada su pili tri šolje crnog čaja svaki dan. Zanimljivo je da dodavanje mleka i šećera nije uticalo na prednosti crnog čaja.

Kardiovaskularne bolesti su vodeći uzrok smrtnosti u Srbiji, a mnogobrojna istraživanja pokazuju da će srčanu slabost tokom svog životnog veka razviti čak 20 odsto ljudi starijih od 40 godina.

Crni čaj sadrži još jednu grupu antioksidanata koji se zovu flavonoidi, a koji utiču na zdravlje srca. Redovno konzumiranje ovih antioksidanasa može pomoći u smanjenju mnogih faktora rizika za srčane bolesti, uključujući visok krvni pritisak, visok holesterol, povišene nivoe triglicerida i gojaznost.

Uz to, crni čaj ima antimikrobna svojstva, odnosno ima sposobnost da ubija štetne materije i poboljšava imunitet creva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 11 idi na stranu