Stručnjaci rešili dilemu; Da li je dobro spavati sa čarapama kada je hladno?

Zvanično leto još uvek nije prošlo, ali je hladnoća tu i samim tim se oblačimo samo da nam bude toplo. Međutim, kada krenemo da spavamo i dalje je hladno, pa se neki trude da svoju toplotu zadrže tako što će spavati u čarapama.

Izvor: Novosti
Podeli
Foto:Shutterstock/JeepFoto
Foto:Shutterstock/JeepFoto

Postoje oprečna mišljenja o spavanju sa čarapama, neki ovaj potez smatraju lošim po cirkulaciju, dok nova istraživanja pokazuju nešto drugačije.

Mar De Karlo, stručnjak za spavanje, smatra da postoji više prednosti spavanja u čarapama tokom zime. Čarape mogu pomoći ljudima da brže utonu u san i spavaju duže usled procesa koji se zove distalna vazodilatacija.

Pojedina istraživanja došla su do rezultata da nošenje čarapa tokom noći dok spavamo, povećava dotok i cirkulaciju krvi u ovom delu tela.

Jedna studija koja je uključivala manji broj ispitanika, pokazala je da su oni koji su nosili čarape tonuli u san oko 7,5 minuta brže, spavali 32 minuta duže i budili se 7,5 puta manje tokom noći od onih koji su spavali bosi.

"Niže telesne temperature povezane su s pospanošću, a dokazi upućuju na to da korišćenje čarapa ili drugih metoda grejanja stopala može da snizi telesnu temperaturu i pomogne nam da brže zaspimo", smatraju stručnjaci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 11 idi na stranu