Prehrambene navike očeva imaju uticaj na zdravlje fetusa

Trudnice uvek moraju da paze na svoje prehrambene navike da bi obezbedile zdrav razvoj beba. Međutim, i uloga očeva je takođe bitna. Tela roditelja su potpuno odvojeni entiteti od detetovog, pa nas to sve navodi na pomisao da je sasvim u redu da jedu šta god žele. Ali to nije slučaj.

Izvor: index.hr
Podeli
Foto: Taras-studio/Shutterstock
Foto: Taras-studio/Shutterstock

Nova studija iz Australije pokazala je da prehrambene navike očeva tokom trudnoće partnerke mogu da imaju važnu ulogu u dobrobiti njihove bebe.

Studiju je vodio Univerzitet u Kvinslendu, i u njoj je učestvovalo otprilike 200 parova, od kojih su svi bili u heteroseksualnim vezama i čekali su bebe.

Ona je proučavala kako ishrana budućeg oca može da utiče na zdravlje njihove bebe.

Budući očevi imaju značajan uticaj na ishranu svoje partnerke u trudnoći
Ispostavilo se da su budući očevi koji su sledili preporučene dnevne smernice ishrane pomogli svojoj trudnoj partnerki da radi to isto.

Smernice su uključivale puno voća, povrća i žitarica, a postojala je direktna veza između tatinog pridržavanja prehrambenih smernica i mamine ishrane.

Na primer, samo 28,4 odsto mama konzumiralo je dovoljno povrća u poređenju sa 15 odsto očeva, dok je 41,4 odsto mama jelo dovoljno voća u poređenju sa 31 odsto očeva.

U suštini, ovi očevi pomogli su da njihova trudna partnerka zadrži pravi put kada su u pitanju zdrave prehrambene navike tako što su se pokazali kao timski igrači.

Uostalom, prilično je teško držati se plana zdrave ishrane ako osoba sa kojom živite stalno jede nezdravu hranu pred vama.

Zdrave prehrambene navike tokom trudnoće su ključne za napredovanje bebe

Profesorka Viki Klifton, koja je bila glavni istraživač u ovoj studiji, smatra da zdrava ishrana tokom trudnoće daje nerođenom detetu važan osnov za dobro zdravlje u budućnosti, ali mnoge trudnice se ne pridržavaju preporučenih prehrambenih smernica.

"Istraživanje ukazuje na to da bi bolje obrazovanje i podrška partnerima mogli da budu od pomoći u poboljšanju prehrambenih navika budućih majki, što će zauzvrat da učini fetus zdravijim i moći će da smanji njegov budući rizik od bolesti", rekla je Klifton.

Dr Šeli Vilkinson kaže da je poznato da obrazovanje, prihodi i indeks telesne mase mogu da utiču na to kako žene jedu u trudnoći i da ova studija objašnjava kako partnerove prehrambene navike utiču na buduće mame.

Podrška budućoj mami deljenjem njenih izbora ishrane nije jedini način na koji tata može da pomogne da se obezbedi zdravlje bebe.

Studija iz 2013. sa Univerziteta Mekgil u Montrealu pokazala je da viši nivo vitamina B9 ili folata u ishrani tate pre začeća može da bude ključan za zdrav razvoj bebe, navodi "Global News", prenosi Index.hr.

Ovaj vitamin se nalazi u lisnatom povrću i nekim žitaricama i važan je element u spečavanju mogućih urođenih mana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.