Lekari Mejo klinike gosti Beograda

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić ugostio je u Starom dvoru lekare Mejo klinike, duži niz godina jedne od najboljih klinika u SAD u većini medicinskih oblasti.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija / Foto: Depositphotos/DuxX73
Ilustracija / Foto: Depositphotos/DuxX73

"Dolazak stručnjaka Mejo klinike u Beograd je dokaz da naš zdravstveni sistem ima sve bolju poziciju u svetu, kao i da je u prethodnim godinama Ministarstvo zdravlja uradilo puno po tom pitanju", rekao je Radojičić.

On je podsetio da je Beograd pre samo nedelju dana bio domaćin 20. Kongresa Evropskog udruženja dečjih hirurga i pohvalio Ministarstvo zdravlja koje, kako je istakao, unapređuje zdravstevni sistem u našoj zemlji, saopštio je Beoinfo.

"Kao doktoru i gradonačelniku znače mi ovakve stvari, jer znam koliko je važno da eksperti iz čitavog sveta dolaze u Beograd i razmenjuju iskustva sa našim stručnjacima, jer će od toga Beograđani imati direktnu korist kroz kvalitetnije zdravstvene usluge", rekao je Radojičić.

Delegaciju Mejo klinike činili su naučnik u oblasti starenja Džejms Kirkland, profesor na Mejo univerzitetu Suzan Norbi, vođa programa iz oblasti dijabetesa na nacionalnom institutu za zdravlje u Vašingtonu Kristina Marić-Bikan, endokrinolog i profesor Adrijan Vela, nefrolog i istraživač Jasmina Kraici, kao i profesor interne medicine Geri Švarc.

Gošće gradonačelnika bila su i Vesna Garović, srpska doktorka koja radi na Mejo klinici kao profesor interne medicine, šef istraživanja na nefrologiji i direktor kliničkih studija za internu medicinu, kao i Nataša Milić profesorka medicinske statistike na Medicinskom fakultetu u Beogradu i dugogodišnji istraživač-saradnik Mejo klinike.

Gradonačelnik je zahvalio Vesni Garović i Nataši Milić jer, kako je rekao, njihov predan rad doprineo je produbljivanju saradnje Medicinskog fakulteta u Beogradu i Mejo klinike, prvenstveno kada je u pitanju oblast istraživanja preeklampsije.

On je podsetio da je saradnja rezultirala velikim brojem kliničkih studija koje su unapredile lečenje u oblasti ženskog zdravlja.

"Gospođe Garović i Milić dokazuju da Srbija ima stručnjake u oblasti medicine koji su cenjeni u svetu i koji u najboljim klinikama ostvaruju značajne rezultate", ocenio je Radojičić.

Gradonačelnik je sa gostima razgovarao i o načinu na koji gradske vlasti širom sveta vode računa o zdravlju sugrađana, naročito u urbanističkom smislu. Bilo je govora i o proširenju mreže biciklističkih staza, povećanju broja zelenih površina i korišćenju električnih autobusa.

Radojičić je istakao da Beograd ide u tom pravcu i podsetio na njegovu viziju Beograda kao pametnog i zelenog grada, ali i na projekte koji su uveliko u toku, poput proširenja pešačke zone, promene saobraćajne hijerarhije i davanju prednosti pešacima u odnosu na automobile i spuštanju Beograda na reke, što će pozitivno uticati na životnu sredinu.

On je goste iz Mejo klinike upoznao i sa projektom „Gradovi koji menjaju dijabetes”.

"Tim programom ćemo po ugledu, ali i u saradnji sa drugim metropolama, napraviti više parkova i šetališta, kao i prostora za sportske aktivnosti. Sa druge strane, zajedno sa Ministarstvom zdravlja i ekspertima Kliničkog centra Srbije, Univerziteta, ali i lekarima koji rade u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, kroz savetovališta ćemo se baviti prevencijom i podizanjem svesti stanovništva o ovom problemu", dodao je Radojičić.

Lekari Mejo klinike došli su u Beograd kako bi prisustvovali kongresu medicinske dijaspore koji se održava pod pokroviteljstvom princeze Katarine, Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Srpske lekarske komore i Ministarstva zdravlja Republike Srbije.

Vesti

Domaćinstva su veliki zagađivači prirodne sredine

Održavanjem #DanaZdravePrirode, želeli smo da skrenemo pažnju na aktivnosti i neaktivnosti ljudske vrste kao glavnog zagađivača prirode. Ljudi koriste prirodne resurse brže nego što se mogu obnoviti, zagađuju prirodna staništa, uništavaju ekosisteme, osećajući posledice sopstvenog uticaja na planetu.

Vesti petak 28.06. 14:50 Komentara: 11
strana 1 od 17 idi na stranu