Ćelije pamte kontakt: "Imunitet na koronu traje mesecima" VIDEO

Antitela na kovid u organizmu opstaju duže nego što se to prvo mislilo. Da li to znači da se možemo ponovo zaraziti i posle koliko vremena? Hoćemo li u tom slučaju imati blažu kliničku sliku?

Izvor: TV Prva
Podeli
Ilustracija/Foto: depositphoto/lightsource
Ilustracija/Foto: depositphoto/lightsource

Marija Gnjatović iz Instituta za primenu nuklearne energije rekla je da imunitet na koronu traje mesecima i da velika većina pacijenata stvara antitela.

"Ima i onih koji posle nekoliko meseci izgube antitela, ali oni nisu nezaštićeni od ove infekcije. Postoje drugi imunoloski parametri za one koji su došli u kontakt ponovo sa virusom, ćelije pamte taj kontakt i pro svakom novom zaražavanju reaguju", rekla je ona za "Jutro" TV Prva.

Napominje i da teža klinička slika izaziva stvaranje većih količina antitela koje traju duže, a da blaža klinička slika "nosi sa sobom niže koncentracije antitela, ali i od ovog pravila ima izuzetaka"

"Kod više od 95 odsto pacijenata se stvara imunitet koji traje mesecima i zaključuje se da će imunitet trajati više od šest meseci", navela je.

Govoreći o vakcinama, rekla je i da su ljudi uznemireni, jer nema dovoljno informacija ni o jednoj vakcini koja se za sada pominje.

"Ne postoje informacije o tome koliko su efikasne, o razultatima kliničkih ispitivanja. Ono sto ohrabruje je trajnost imuniteta nakon preležane bolesti i ovaj virus sporije mutira u odnosu na vrus gripa", podvukla je Gnjatović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 76 idi na stranu