Šta tačno znači kada kažu da je vakcina efikasna 72,51 odsto?

Institut "Sinofarm" u Vuhanu danas je objavio da je njihova vakcina nakon dve doze efikasna 72,51 odsto, a to je pomalo obeshrabrilo sve one koji su je primili ili koji su se prijavili za nju jer je po procentima efikasnosti ispod sputnjika V, Astrazenekine i Fajzer/Biontekove vakcine.

Izvor: S.Vasić
Podeli
Foto: Depositphotos/perig76
Foto: Depositphotos/perig76

Pročitajte još:

Ako hoćete da promenite vakcinu, ne pravite ovu najčešću grešku

Problemi hroničnih bolesnika rastu sa sve dužim listama čekanja

Pulmolog objašnjava da li ima potrebe za vakcinacijom dece VIDEO

Marija Gnjatović otkrila kad ćemo da vidimo efekte vakcinacije VIDEO

U nameri da saznamo šta ovaj procenat zaista znači, s obzirom na to da je u Srbiji dato milion doza ove vakcine, pozvali smo pulmologa dr Tatjanu Radosavljević, koja je i sama primila ovu vakcinu i, kako kaže, nije imala nikakve nus-pojave od nje. Naprotiv.

"Ovaj procenat ništa ne mora da znači, još uvek je kratko vreme za konkretnu procenu, iako je to Kina sprovela sada već na velikom uzorku. Ono što mogu da primetim kod svojih pacijenata i svoje okoline je da ima jako dobre efekte i da niko nije imao neke štetne pojave, kao ni ja, koja sam dobila i revakcinu. Čak poznajem devojku koja se razbolela od kovida 19 nakon prve doze i prošla sa lakom kliničkom slikom, a već 10 dana nakon te prve doze imala je visok titar IGG antitela", otkrila je dr Radosavljević za B92.net.

Najveći pokazatelj efikasnosti i bezbednosti vakcine je, smatra ona, to što je prošla kontrolu naše Agencije za lekove i medicinska sredstva.

"Agencija je odobrila i potpuno proverila, a koliko znam, u Kini je u upotrebi još od aprila prošle godine i ne bi je davali da nije ranije odobrena. To što se piše da je tek sad dobila dozvolu je politika zapadnih medija, koji propagiraju američke i evropske proizvođače", istakla je doktorka.

Šta kažu Kinezi?

"Sinofarmova" vakcina je, kažu za B92.net u kineskoj ambasadi u Srbiji, u upotrebi u Kini mesecima.

"'Sinofarmova' vakcina je dobila dozvolu početkom ove godine, a pre toga je imala dozvolu za hitnu upotrebu, tako da je u Kini ona u primeni odranije", kratko su prokomentarisali za B92.net.

Upotreba po hitnom odobrenju potvrđena je i ranijom izjavom zamenika ministra Nacionalne zdravstvene komisije u kojoj kaže da je do kraja 2020. godine njome vakcinisano preko 4,5 miliona Kineza.

Kako su kazali iz kompanije, faza tri obuhvatila je preko 60.000 osoba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 93 idi na stranu