Povučene kineske maske jer ne štite dovoljno

Oko 250 miliona medicinskih maski koje je Italija uvezla iz Kine prošle godine, u jeku prvog talasa pandemije, ne filtriraju dovoljno i kroz njih virus prolazi, piše list "Fanpejdž", koji prenosi odluku vlasti da se maske, već podeljene zdravstvenim ustanovama i staračkim domovima, povuku iz upotrebe.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija Depositphotos/StudioLaMagica
Ilustracija Depositphotos/StudioLaMagica

Pročitajte još:

"Pustite ljude da se viđaju napolju"

"Zar mislite da bi Englezi to uradili sebi? Pa oni sebe najviše vole"

I nije tako opasna?

Iz Ministarstva za zdravsto poslato je hitno upozorenje sa tačnim oznakama za 12 tipova medicinskih maski iz serije Ffp2 i Ffp3, sa nalogom da se maske povuku iz upotrebe, jer imaju deset puta manju moć filtracije nego što je to deklarisano na proizvodu.

Drugim rečima, navodi list, opasne su za upotrebu jer osobe koje ih nose te maske ne štite od virusa.

Upozorenje je stiglo iz zdravstvene ustanove iz Goricije, napravljeni su testovi, utvrđeno je da ne maske štite dovoljno, a onda se u slučaj uključilo i tužilaštvo.

Ispituje se i odgovornost bivšeg šefa civilne zaštite Domenika Arkurija, koji je nabavku medicinskih maski odobrio, a kupovina je plaćena miljardu i 250 miliona evra.

Prošle glodine kada su medicinske maske uvezene Naučno-tehnički komitet vlade, koji je pratio i analziarao epidemiološku situaciju, odobrio je njihovu upotrebu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 85 idi na stranu