Situacija se promenila: Posle slučajeva beba koje su izgubile bitku sa koronom - nova pitanja VIDEO

Najmlađi pacijent zaražen koronavirusom u Srbiji, devojčica stara svega 10 dana, preminula je u Univerzitetskoj dečjoj klinici Tiršova. U tu kliniku je prebačena iz Univerzitetskog kliničkog centra u Kragujevcu.

Izvor: B92, TV Prva
Podeli
Foto: Printskrin/TV Prva
Foto: Printskrin/TV Prva

Pročitajte još:

Šekler: Ja bih bio oprezniji

Vakcina počinje da deluje: Samo 10 odsto novozaraženih Austrijanaca starije od 65 godina

Zašto potpisujemo saglasnost za primanje vakcine: Dr Kon objašnjava za B92.net

Ovo je četvrti takav slučaj u svetu.

"Mama bebe je bila simptomatski nosilac, urađen je antigenski test i PCR, što govori da je mama bila zaražena. Sve je bilo u redu na porođaju, posle tri sata beba je dobila respiratorne simptome, upala pluća se pogoršavala tako da je morala da bude stavljena na mehaničku ventilaciju, a onda i na respirator. Stanje se iz dana u dan pogoršavalo. Otkazivali su joj jedan po jedan organ...", otkriva za Televiziju Prva direktorka Centra za neonatologiju Univerzitetskog kliničkog centra Kragujevac dr Dragana Ristić.

Ovaj slučaj preminule bebe nije jedini od kako se svet bori sa pandemijom koronavirusa. Primeri da su bebe preminule od kovida postoje i u drugim zemljama.

Celu Srbiju potresla je vest da je najmlađi pacijent zaražen koronavirusom u Srbiji, devojčica stara svega 10 dana, preminula u Univerzitetskoj dečjoj klinici Tiršova. Međutim ovo nije jedini slučaj. U julu prošle godine preminula je još jedna beba u Nišu. Dvadesetsedmogodišnja trudnica iz sela Orljane primljena je u bolnicu u sedmom mesecu trudnoće sa simptomima koronavirusa, ali nijedan test nije potvrdio infekciju. Ona je rodila dečaka, koji je ubrzo nakon toga preminuo.

Iako su na početku pandemije stručnjaci govorili da se deca retko zaražavaju i ne umiru od korone, slično kao i trudnice, očigledno je da se situacija promenila. Početkom marta ovde godine beba stara 37 dana preminula je u Grčkoj i najmlađa je žrtva koronavirusa u toj zemlji. Beba je bila na respiratoru, a lekari u Dečioj bolnici "Sveta Sofija" su se 17 dana borili da je spasu i nisu uspeli.

U maju prošle godine preminula je jedna beba iz Skoplja, a zabeležen je još jedan smrtni ishod u američkoj državi Ilinois.

Zabrinjavajući podaci stižu i iz Brazila, gde trenutno hara novi soj virusa, koji je dosad usmrtio više od 1.300 beba. Prema podacima brazilskog Ministarstva zdravlja, procenjuje se da je za godinu dana, do marta 2021. koronavirus odneo živote 518 beba, a da je sad taj broj dvaput veći.

Najnoviji dokazi govore o tome da je transmisija virusa sa majke na bebu tokom trudnoće ili tokom porođaja moguća. Jedan od načina da se ovakva poražavajuća statistika promeni je i vakcinacija trudnica uz prethodnu konsultaciju sa lekarom.

Slučajevi koje smo mogli videti u prethodnom prilogu dokaz su da ni najmlađi nisu bezbedni. Doskoro se verovalo da infekcija koronavirusom kod dece uglavnom ima asimptomatsku ili blagu formu, ali smrt bebe od svega 10 dana nas je sve ostavila bez teksta.

Foto: Depositphotos/everythingposs
Foto: Depositphotos/everythingposs

"Deca nisu ozbiljno ugrožena"

Dr Olivera Ostojić, dečji pulmolog iz bolnice Dragiša Mišović, kaže da poslednjih nedelju dana imaju između 12 i 15 pacijenata.

"Najmlađi pacijent ima 14 dana, a primljena je sa 11 dana. Dete je dobro, dobilo je na težini i već je bez temperature. Očekujem da se tako nastavi. Nemamo ni životno ugroženih ni decu sa ozbiljnijom kliničkom formom."

Dr Snežana Rsovac, šefica pedijatrijske i neonatalne intenzivne nege u Dečjooj bolnici u Tiršovoj, ističe da su za 14 meseci imali porodilje koje su bile pozitivno testirane na kovid, ali nijedna od tih beba nije rođena sa kovid.om

"Samo jedan je slučaj da se zarazila bebe treći dan, ali zato što je bila u kontaktu sa majkom. U svim istraživanjima koja su rađena u svetu, u placenti koja je analizirana, ni u pupku, nije bilo virusa, nađena je samo u vaginalnom sekretu", navodi dr Snežana Rsovac.

Dr Olivera Ostojić, uprkos dešavanjima prethodnih dana, ne misli da je sada ozbiljnije obolevanje dece nego u prethodnim talasima, niti da je drastično povećan broj zaražene dece.

Aleksandar Stefanović, direktor Klinike GAK Višegradska, upozorava da su trudnice sklone težoj kliničkoj slici nego što je to bilo ranije. Zato preporučuje njihovu vakcinaciju, najbolje prvih dva i po do tri meseca trudnoće kad se formiraju organi kod bebe.

"Bebe dobijaju preko placente od majke antitela i zaštićena su. Isto tako posle porođaja je dokazano prisustvo antitela i u majčinom mleku. Dojenje je preporučljivo i ako je majka kovid-pozitivna."

Foto: Printskrin/Prva TV
Foto: Printskrin/Prva TV

Ispovest majke Mirjane Nikolić

Mirjana Nikolić, čija je devojčica bila bolesna od korone i sada je dobro, opisala je kroz šta je prošla sa svojom devojčicom, pored koje je sve vreme bila u bolnici sa sve maskom na licu.

"Lena je prvih 7 dana imala blažu kliničku sliku, temperaturu oko 37,2 C, krvna slika je pokazala da je sve bilo mirno. Tokom osmog dana se desilo da se promenio tok bolesti, o čemu su lekari i pričali, prestala je da pije i jede i dobila je dijareje. Prebačena u KBC Dragiša Mišović i bila je najteži pacijent. Sve je delovalo prilično dramatično", kaže ona.

Mirjana je takođe ispričala da su svi u porodici bili obazriviji jer su u decembru preživeli tešku kliničku sliku sa Leninim tatom.

A koliko vakcine pomažu u borbi protiv koronavirusa, koje od njih su najdelotvornije, dali su rezultati o uticaju vakcina na zaražavanje, težinu kliničke slike i hospitalizaciju, koju su radili stručnjaci u Kragujevcu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 85 idi na stranu