Profesor Tiodorović: Lekovi za kovid sprečavaju umnožavanje virusa, ali ga samo vakcina eliminiše

Srbija nabavlja inovativne lekove za lečenje kovida 19, uskoro bi na tržištu trebalo da se nađu molnupiravir i paksolvid, ali profesor dr Branislav Tiodorović upozorava da lekovi imaju određenu jačinu, ali da virus ipak ne uništavaju.

Izvor: Blic
Podeli
Foto: TV Prva
Foto: TV Prva

Epidemiolog i član Kriznog štaba prof. dr Branislav Tiodorović smatra da je nabavka inovativnih lekova dobar potez države jer ćemo imati najnovije lekove koji zaustavljaju virus.

Svi lekovi protiv korone

"Sjajno je to što ćemo dobiti ove lekove, kako Fajzerov, tako i Merkov lek. Što se dejstva tiče, oni se primenjuju uvek u prvih pet dana. Tada je njihovo dejstvo najjače, jer se tada sprečava širenje virusa, kao i potreba za hospitalizacijom. To su virostatici, dakle, oni ne uništavaju virus, ali ga zaustavljaju, što obolelom znači, jer onemogućava dalje razmnožavanje virusa. Znate, u svetu još uvek nema takvog leka koji bi uništio virus, kao što recimo imamo antibiotike koji uništavaju bakterije. Dakle ovi lekovi zaustavljaju virus, oni zaustavljaju umnožavanje i smanjuju mogućnost njegove replikacije i praktično zaustavljaju širenje u organizmu i to je osnovni princip ovih lekova. Oni su pre svega ispitani i provereni", kaže prof. dr Tiodorović za domaće medije.

"Magični metak" – lek koji Srbija planira da nabavi u borbi protiv kovida

Ipak, epidemiolog Tiodorović podvlači da je vakcinacija pravi i nezamenljivi put u borbi sa koronom.

"Lekovi dok deluju, virus se zaustavi, sredi se klinička slika, ali to nije konačno rešenje. Konačno rešenje je uvek vakcina. Vakcina je ta koja će da se primi i koja će obezbediti duže zaštitno dejstvo da ljudi budu bezbedni", poručuje prof. dr Tiodorović.

Srbija nabavila dva nova leka protiv koronavirusa; Dr Stojanović za B92.net objasnio kako deluju

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 69 idi na stranu