Kako zapravo izgleda omikron? Kineski naučnici objavili fotografiju

Omikron varijanta novog koronavirusa pojavila se krajem novembra, a prve studije su pokazale da se potencijalno lakše prenosi od prethodnih sojeva.

Izvor: zimo.dnevnik.hr
Podeli
Foto:Profimedia
Foto:Profimedia

Univerzitet u Hongkongu objavio je u sredu prvu fotografiju omikron varijante novog koronavirusa, koju su snimili pomoću elektronskog mikroskopa.

Medicinski naučnici, uključujući patologe i virusologe, uspeli su da naprave elektronski mikrograf ćelije bubrega majmuna (Vero E6) nakon što je zaražena omikronskom varijantom novog koronavirusa.

Pomenuti univerzitet je objavio fotografije omikrona sa malim i velikim uvećanjem.

Pri malom uvećanju, slika pokazuje oštećenje ćelija sa otečenim vezikulama koje sadrže male crne virusne čestice, objasnili su naučnici.

Slika sa velikim uvećanjem prikazuje skupove virusnih čestica sa šiljcima u obliku korone na njihovoj površini.

Naučnici sa Odeljenja za mikrobiologiju Univerziteta u Hongkongu uspeli su da iz kliničkih uzoraka izoluju varijantu omikrona, što će omogućiti razvoj i proizvodnju vakcina protiv ove najnovije varijante.

Najvažnija karakteristika omikron varijante je to što ima najviše mutacija do sada na šiljastom proteinu, njih 32. To znači da može lakše da potisne imuni odgovor i da se lakše širi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 69 idi na stranu