Više od 100 mališana je dobilo šansu da prohoda u Srbiji: Veliki korak ka sreći FOTO

Ranije smo zbog tretmana za decu obolelu od cerebralne paralize morali da idemo u inostranstvo, odvojimo vreme i novac da bi mogli makar na nedelju dana da pružimo detetu šansu da opet prohoda. Danas ne moramo, sve imamo u Srbiji, i to besplatno, što je veliki korak kako za lečenje, tako i za ljude.

Milosavljević MilicaIzvor: B92, Milica Milosavljević
Podeli
Foto:Milica Milosavljević
Foto:Milica Milosavljević

Cerebralna paraliza je skup najraznovrsnijih motornih, intelektualnih, emocionalnih i senzornih poremećaja, a reziltat su oštećenja mozga, koji je nastao tokom trudnoće, na samom porođaju ili u najranijem detinjstvu. Nekad se i ne zna šta je dovelo do oštećenja, a da defakto ono postoji.

"Neke faktore možemo predvideti, a nekad ih ne možemo ni sagledati, a problemi nastaju još tokom trudnoće, u toku porođaja ili posle.Čak i neki pad deteta ili trauma u ranom detinjstvu koja će dovesti do oštećenja mozga može da rezultira cerebralnom paralizom", rekla je dr Anđela Milovanović za B92.net.

Docentkinja na katedri za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju na Medicinskom fakultetu u Beogradu, Anđela Milovanović upozorava da nekad i najobičnija infekcija koju majka ne konstatuje kao jaku ili bitnu može da ostavi posledice na plod, a da na to može da utiče i skup hroničnih bolesti koje ima.

Foto:Milica Milosavljević
Foto:Milica Milosavljević

Savremeni tretmani lečenja cerebralne paralize za decu su sada u Beogradu. Međutim, isti tretmani se mogu primeniti i na starije osobe poput onih koji su pretrpeli šlog ili doživeli saobraćajnu nesreću i za posledicu imaju povređenu kičmenu moždinu.

Akcija koja je imala za cilj da stotinu dece podvrgne najsavremenijim tretmanima za lečenje cerebralne paralize se završava ove nedelje. Iz centra za rehabilitaciju "Drugi korak" naveli su da je odziv za humanitarnu akciju bio i više nego zadovoljavajuć, jer su broj od 100 odavno premašili.

"Cilj našeg centra je pre svega da se pomogne deci i ljudima, naša država zaslužuje da bude lider u regionu, kada se o rehabilitaciji, kako neurološkoj, tako i ortopedskoj", rekao je predsednik sportskog društva "Drugi korak", Stefan Đurđević za B92.net.

Ovaj centar za rehabilitaciju je otvoren pre dva meseca, a nakon otvaranja su odmah krenuli sa humanitarnom akcijom. Cilj je bio da se u dva meseca pomogne mališanima, i u tome smo uspeli, jer je kroz proces prošlo više od stotinu dece, kao i neki stariji pacijenti kojima je bila potrebna neurološka rehabilitacija.

Foto:Milica Milosavljević
Foto:Milica Milosavljević

Na godišnjem nivou se u Srbiji rodi 4.000 dece pre termina, ta deca imaju 30 puta veću šansu da imaju cerebralnu paralizu, nego deca koja su rođena u pravom terminu. Prvo se ispolje simptomi poput nepravilnog pokreta ili slabijih motornih funkcija i kasne reakcije, međutim, moguće je i da dete kasni u razvoju, pa se dijagnoza cerebralne paralize odmah ne uspostavlja.

"Cerebralna paraliza nema lek, postoji samo rehabilitacija sa određenim tretmanima, bilo da su to operacije ili lekovi za neke simptome, ali konkretno, potpuno izlečenje je nemoguće. Bitno je pratiti i na vreme otkriti, da bi deca mogla da se uključe u proces rehabilitacije", rekla je dr Milovanović.

Centar je otvoren i za sve one koji boluju od multiple skleroze, parkinsonam ali i od mnogih drugih neuroloških bolesti.

Dr Milovanović savetuje da se sa rehabilitacijom prvo krene osam nedelja, a nakon toga se utvrđuje koliko je vremenski dalje neophodno da se nastavi sa tretmanima. Napredak se kaže, najbolje vidi nakon minimum osam nedelja, ali se pacijenti prate na dnevnom nivou. U centru "Drugi korak", za svaki uspeh, osim terapeuta i lekara, zaslužni i sami pacijenti, jer je za vrhunski rezultat njihova saradnja neophodna.

"Sva deca koja su učestvovala u programu su bolje, roditelji i deca su vrlo zadovoljni, došli smo do momenta kada deca obožavaju mesto u koje dolaze, jer opet, ne moraju da putuju u inostranstvo, mnogo je lakše kada imate sve mogućnosti u svojoj državi", zaključio je Stefan Đurđević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 32 idi na stranu