U kanalizaciji pronađen virus dečije paralize, jedan čovek već ostao nepokretan

Zdravstvene vlasti Njujorka su u petak objavile da je u kanalizaciji pronađen virus dečije paralize.

Izvor: B92
Podeli
Foto:Shutterstock/daykung
Foto:Shutterstock/daykung

Epidemije dečije paralize izazivale su redovnu paniku pre nekoliko decenija, sve dok nije razvijena vakcina i bolest je u velikoj meri iskorenjena. Međutim, sada su u Njujorku potvrdili da se u uzorcima otpadnih voda nalazi ovaj virus.

Državno ministarstvo zdravlja je u saopštenju navelo da je otkriće virusa podvuklo "hitnost da se vakciniše svaka odrasla osoba i dete u Njujorku, posebno oni u širem gradskom području Njujorka", prenosi Tajms.

Saopštenje je usledilo tri nedelje nakon što je jednom čoveku u okrugu Rokland, Njujork, severno od grada, dijagnostikovan slučaj dečije paralize koji ga je ostavio nepokretnim. Zvaničnici sada kažu da dečja paraliza kruži u otpadnim vodama okruga od maja.

U Njujorku, ukupna stopa vakcinacije protiv dečje paralize među decom od 5 godina i mlađom oko 86 procenata, a većina odraslih u Sjedinjenim Državama su vakcinisani protiv dečje paralize još kao deca. Ipak, u nekim gradskim poštanskim brojevima, manje od dve trećine dece mlađe od 5 godina primilo je najmanje tri doze, što je cifra koja zabrinjava zdravstvene zvaničnike.

Širenje virusa predstavlja rizik za nevakcinisane ljude, ali tri doze sadašnje vakcine pružaju najmanje 99 odsto zaštite od teške bolesti. Deca koja su premlada da bi bila potpuno vakcinisana su takođe ranjiva, kao i deca čiji su roditelji odbili vakcinaciju ili su odložili da dobiju vakcinu.

Zdravstveni zvaničnici strahuju da bi otkrivanje virusa dečje paralize u otpadnim vodama Njujorka moglo da prethodi i drugim slučajevima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 31 idi na stranu