Kinezi napravili novi model za otkrivanje demencije, uspešni rezultati

Kineski stručnjaci razvili su novi model predviđanja rizika od demencije koji može predvideti demenciju u roku od pet, deset i više godina, prenosi Sinhua.

Izvor: Beta
Podeli
Foto:Shutterstock/Atthapon Raksthaput
Foto:Shutterstock/Atthapon Raksthaput

Na osnovu UK Biobank (UKB), velike biomedicinske baze podataka, istraživački tim je pratio 425.159 osoba koje nemaju demenciju, starosti 40–69 godina. U periodu praćenja od, u proseku, 11,9 godina, 5.287 učesnika razvilo je incidentnu demenciju, a 2.416 Alchajmerovu bolest.

Istraživači su primenili strategiju zasnovanu na podacima za identifikaciju faktora rizika iz 366 varijabli kod kandidata koje pokrivaju sveobuhvatan spektar genetskih faktora i faktora životne sredine, navodi se u radu objavljenom u časopisu EClinicalMedicine.

Istraživači su zatim koristili algoritam mašinskog učenja da izračunaju važnost svakog pokazatelja za model predviđanja demencije, odabrali prvih deset i konstruisali novi model predviđanja rizika od demencije nazvan UKB-DRP.

Među deset glavnih faktora rizika su starost, geni, procenat masti na nogama, uzimanje lekova, životni vek majke, dugotrajne bolesti…

Prednost modela UKB-DRP je u tome što se deset pokazatelja može brzo dobiti anketom, jednostavnim fizičkim pregledom i rutinskim testom krvi, rekao je Ju Đintai, profesor u bolnici Huašan na Univerzitetu Fudan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 26 idi na stranu