"Batut" izdao upozorenje: "Nije dovoljno. Kazna do 150.000 dinara"

Direktorka Instituta za javno zdravlje "Batut" Verica Jovanović izjavila je danas da se nedovoljan broj dece vakciniše MMR vakcinom i dodala da je u 2021. svega 74,8 odsto dece do dve godine vakcinisano tom vakcinom, a drugom dozom 85,8 odsto.

Izvor: B92, Batut
Podeli
Ilustracija/Foto: PhotobyTawat/Shutterstock
Ilustracija/Foto: PhotobyTawat/Shutterstock

Jovanović je za "Politiku" rekla da je od kraja 2017. do juna 2019. godine u Srbiji registrovano 5.798 slučajeva malih boginja, i čak 15 smrtnih ishoda - od čega četvoro dece mlađe od pet godina.

"Čitav zdravstveni sistem radi na eliminaciji morbila u Srbiji i na tome da se procesom vakcinacije obuhvati 95 odsto dece. Tako može da se osigura bezbedna sredina, bez mogućnosti da dođe do pojave malih boginja", kazala je direktorka "Batuta".

Ona je podsetila da je vakcinacija MMR vakcinom obavezna i da roditelj po zakonu ne može da odbije vakcinaciju, osim u slučaju postojanja medicinske privremene ili trajne kontraindikacije.

Za roditelje koji odbijaju vakcinaciju, dodala je Jovanović, predviđena je novčana kazna od 50.000 do 150.000 dinara, navodeći da je najveća kazna bolest deteta - što se može sprečiti vakcinom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 19 idi na stranu