Prvi put u Srbiji ugrađene dve srčane pumpe u srce jednog pacijenta

Na Klinici za kardiohirugiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije u ponedeljak 27. novembra prvi put u Srbiji urađena je operacija ugradnje dve srčane pumpe u srce jednog pacijenta, i za levo i za desno srce (LVAD+RVAD), saopšteno je iz te institucije.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija, Foto:SASCHA STEINBACH/Epa
Ilustracija, Foto:SASCHA STEINBACH/Epa

Na taj način je omogućeno pacijentu koji se nalazio u terminalnom stadijumu srčanog popuštanja da produži život i premosti period do transplantacije srca.

Kako objašnjava Emilija Nestorović, kardiolog, načelnica Odeljenja za transplantaciju srca i mehaničku potporu srcu, Klinike za kardiohirurgiju UKCS, pumpe zamenjuju i levu i desnu stranu srca i funkcionišu kao veštačko srce, ali su dosta lakše i nečujne, što pacijentima daje veći stepen komfora i vraćanje normalnom načinu života.

"Operacija je trajala četiri sata nakon čega je usledio intenzivan rad u jedinici intenzivnog lečenja kako bi se uskladila aktivnost dve veštačke pumpe sa aktivnošću pacijentovog srca. Pacijent je mlad, ima 53 godine, sa dijagnozom srčane slabosti, koji se dugo leči u našem centru i nalazi se na listi za transplantaciju. Zbog značajnog pogoršanja u toku poslednje hospitalizacije sa radom i leve i desne strane srca sa svega osam odsto, i nestabilnošću uprkos svim pokušajima medikamentalnog lečenja, ova operacija je bila jedina šansa da mu produžimo život", objašnjava doktorka Nestorović.

S obzirom na kompleksnost dijagnoze, kliničkog stanja pacijenta i operacije, tim su činili kardiohiruzi, kardiolozi, anesteziolozi, perfuzeri, instrumentarke, anestetičari i medicinske sestre, koje predstavljaju značajan deo tima u celom postoperativnom oporavku.

"Operacija u ovom slučaju predstavlja prelazno rešenje, da omogući pacijentu šansu da na listi za transplantaciju dočeka novo srce. Srčane pumpe nemaju rok trajanja i kod pacijenta koji iz bilo kojih razloga imaju kontraindikaciju za transplantaciju srca, poput godina starosti, bolesti drugih organa, mogu predstavljati i definitivni način lečenja", rekla je doktorka Nestorović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 38 idi na stranu