Ljubimac -

Džonatan je napunio 190 godina i postao najstarija kornjača na svetu VIDEO

Kornjača po imenu Džonatan navršila je 190 godina i uz titulu najstarije žive kopnene životinje, upisan je u Ginisovu knjigu rekorda kao najstarija kornjača na svetu.

Izvor: RTS
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Procenjuje se da je Džonatan rođen 1832. godine, što znači da je napunio ili da ove godine puni 190 godina, objavljeno je u Ginisovoj knjizi rekorda. To znači da je Džonatan rođen pre nego što je kraljica Viktorija stupila na britanski presto 1837. godine.

Ova sejšelska džinovska kornjača (Aldabrachelys gigantea hololissa) već je bila Ginisova rekorderka kao najstarija živa kopnena životinja, ali sada je zvanično najstarija kornjača ili bar kornjača čija starost je zabeležena. Džonatan je pobedio prethodnog rekordera Tu'i Malilu, koja je živela najmanje 188 godina pre nego što je umrla 1965. Džonatan živi na Svetoj Heleni, ostrvu u južnom Atlantskom okeanu.

"On je lokalna ikona, simbol upornosti u suočavanju sa promenama", rekao je Džo Holins, Džonatanov veterinar, za Ginisovu knjigu rekorda.

Džonatan je stigao na Svetu Jelenu 1882. kada je imao oko 50 godina, navodi Britanski muzej u Londonu. Fotografija Džonatana datirana između 1882. i 1886. pokazuje da je potpuno odrastao, što sugeriše da je imao najmanje 50 godina kada je snimljena, tako da bi danas mogao da bude stariji od 190 godina. Džonatan je slep i ne oseća miris, ali i dalje pase u dvorištu rezidencije guvernera Svete Helene gde živi sa kolegama džinovskim kornjačama Dejvidom, Emom i Fredom.

Kako bi se osiguralo da dobija dovoljno kalorija, jednom nedeljno ga dohranjuju veterinari. Njegova omiljena hrana su kupus, krastavac i šargarepa. Pored jela, Džonatanova glavna interesovanja uključuju spavanje i parenje.

"Uprkos godinama, Džonatan i dalje ima dobar libido", navodi veterinar Holins.

Naučnici još ne razumeju sve procese koji omogućavaju kornjačama poput Džonatana da žive tako dugo. Džinovske kornjače brzo ubijaju oštećene ćelije u procesu koji se zove apoptoza, što im omogućava da se zaštite od oštećenja ćelija do kojih dolazi kako starimo.

Džonatanova dugovečnost je možda bez premca na kopnu, ali u vodi postoje životinje koje duže žive. Na primer, grenlandske ajkule (Somniosus microcephalus) kako je procenjeno imaju životni vek od najmanje 272 godine, a hidre, grupa malih beskičmenjaka sličnih meduzama, neprestano regeneriše svoje ćelije i izgleda da uopšte ne stare.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 8 idi na stranu