- Nauka -

Naučnici uspeli da uzgoje morskog zmaja VIDEO

Naučnici Univerziteta u Kaliforniji uspešno su u akvarijumu "Birč" u San Dijegu uzgojili par retkih morskih zmajeva.

Izvor: B92, Sputnik.rs
Podeli

"Čini se da je dva i po centimetra dugačka mladunčad morskih zmajeva zdrava. Konzumirali su i svoj prvi obrok, komadiće škampa", rekla je upravnica akvarijuma Dženifer Nero Mofat.

"Ovo je veoma značajan događaj za naš akvarijum, za naš tim i program uzgoja morskih konjica i morskih zmajeva", naglasila je.

​"Obični morski zmajevi su osetljive životinje i zahtevaju puno brige tokom uzgoja i u procesu razmnožavanja. Proučavamo ih već više od 25 godina i presrećni smo što smo uspeli da napravimo još jedan korak napred u očuvanju te osetljive vrste", rekla je Nero Mofatova.

Akvarijum ​"Birč" već dugo uspešno sprovodi program uzgoja morskih konjica, nastojeći da uzgoji i obične morske zmajeve, koji su poreklom iz australijskih voda, prenosi ​"Jutarnji list".

​"Obični morski zmajevi izvode složeno parenje tokom kojeg se partneri zajedno okreću priljubljeni ’nosevima‘ povlačeći pritom za sobom vodeni vir", pojasnili su iz akvarijuma.

​Taj ples je ključan za uspešno odlaganje ženkinih jajašaca u trbušnu vrećicu mužjaka, gde se ona oplođuju. Pritom ženke nemaju nikakvog udela u celom procesu nakon polaganja jaja, tako da je mužjak zapravo "majka" svojim mladuncima.

Ako je parenje bilo uspešno, mladi se izležu nakon šest nedelja.

strana 1 od 10 idi na stranu