- Nauka -

Srednji vek izronio na jugu Srbije

Nakon dvomesečnog istraživanja arheolozi leskovačkog Narodnog muzeja napravili su mapu lokaliteta na području opštine Bojnik - evidentirano je 146 arheoloških nalazišta, a od toga je 66 novootkrivenih.

Izvor: RTS
Podeli
Foto: Ilustracija/SimeonDonov/Depositphotos.com
Foto: Ilustracija/SimeonDonov/Depositphotos.com

U svakom od 39 sela bojničke opštine arheologe je dočekala zanimljiva priča. Na svakom koraku tragovi naselja, crkava, utvrđenja iz praistorije, rimskog, ranovizantijskog i perioda srednjeg veka.

Figurine pronađene u selu Mijajlici stare su 7.000 godina.

"Najviše ima neolitskih lokaliteta i to iz mlađeg neolita. U pitanju je vinčanska kulturna grupa. Mi smo iz tog perioda naišli na jedan potpuno novi lokalitet. U pitanju je lokalitet na imanju Vasića u selu Mijajlic", objasnio je kustos Vladimir Stevanović.

Ono što se vekovima naslućivalo nedavno je otkriveno.

Utvrđenje Mali kamen iz 6. veka, jedan od vrhova Radana na 1.000 metara nadmorske visine, leskovačkim arheolozima donosi nova saznanja.

"Na teritoriji opštine Bojnik nalazi se izvorište, odnosno kaptaža za akvadukt kao i jedan deo kanala kojim je voda sprovođena do Caričinog grada", dodala je kustoskinja Julijana Pešić.

Oblast Puste reke prvi put se pominje u spisima u 12. veku pod nazivom Župa reke. Pripadala je Stefanu Nemanji. Na oranicama, pored puta iz utrobe brda, izranjaju ostaci 24 srednjovekovna naselja.

"Na osnovu keramičkih nalaza, bronzanog prstenja, vrhova kopalja kao i ostataka samih sakralnih objekata, to govori o gustoj naseljenosti ovih oblasti, pre svega planinskih", kaže kustoskinja Smilja Jović.

Rezultati dvomesečnog rada na terenu pretočeni su u monografiju i dokumentarni film.

"Naš budući cilj jeste prezentacija ovih lokaliteta kroz ovu knjigu, ali i zaštita ovih lokaliteta, pre svega onih najznačajnijih kao što su lokalitet Kale u Gornjem Brijanju, koji je dosta devastiran", rekao je rukovodilac projekta Vladimir Stojanović.

Tim arheologa leskovačkog Narodnog muzeja uz podršku Ministarstva kulture u narednih šest godina istražiće čitav Jablanički okrug.

Od oktobra ih očekuje dosta posla u lebanskoj opštini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 12 idi na stranu