- Nauka -

NASA omogućila da "prošetamo" po Marsu VIDEO

NASA-in rover "Perseverance", koji istražuje Mars, poslao je na Zemlju fascinantne fotografije koje prikazuje panoramu Crvene planete, a sada je moguće da se i sami "uputite" na Mars - preko interaktivnog videa koji je NASA postavila.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Fotografije visoke rezolucije koje dolaze sa Marsa naročito su zanimljive jer prikazuju i okolinu rovera u krateru Jezero u širini od 360 stepeni, a sada su stručnjaci NASA-e od tih fotografija sastavili panoramu u obliku interaktivnog videa.

Helikopter rovera na Marsu uspešno sleteo na Crvenu planetu

Naime, panorama se sastoji od 992 individualne fotografije, koje su nastale zahvaljujući "desnom oku" roverove kamere. Ukupna rezolucija fotografija iznosi 2,4 milijarde piksela.

Stigli smo na Mars - i, šta sad?

Šta je tačno "Perseverance" video i čuo oko sebe, možete i sami videti u interaktivnom videu koji je NASA objavila, a koja omogućava istraživanje panorame Marsa, kao i zanimljivih mesta na njegovom tlu - poput onog gde je rover sleteo.

Pročitajte još:

Rover se prvi put provozao Marsom - pogledajte šta je zabeležio FOTO

Slika, video-zapis, zvuk - a sad i prvi selfi s Marsa

Rover na Marsu snimio neobične svetleće oblake FOTO

Otkako je sleteo na površinu Marsa 18. februara, "Perseverance" je bio prilično zauzet.

Aplauz i oduševljenje: Rover uspešno sleteo na Mars VIDEO

Uspešno je otpustio helikopter "Ingenuity", snimio njegov prvi let, demonstrirao mogućnost stvaranja kiseonika iz atmosfere Marsa, snimio atmosferske zvukove i napravio više od 75 hiljada fotografija.

Rover napravio prvih pet grama kiseonika na Marsu

A to je samo početak jer će tokom sledećih meseci, kako su najavili iz NASA-e, "Perseverance" istraživati površinu Marsa i uzeti prve uzorke tla koji će potom, u nekoj od sledećih misija, biti dostavljeni na Zemlju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 12 idi na stranu