Nauka -

Tajna čuvana sto godina – britanski arheolog kriv: "Sigurni smo, pokrao je Tutankamonovu grobnicu"

Čitav vek nakon što je Hauard Karter otkrio Tutankamonovu grobnicu pronađeno je pismo u kom se potvrđuju sumnje da je Karter iz grobnice ukrao dosta predmeta.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Karter je grobnicu otkrio 1922. godine i egipatski stručnjaci su dugo sumnjali da je ukrao deo blaga koji se u njoj nalazio pre nego što je zvanično bila otvorena. Iako glasine već dugo kruže, dokaza za to nije bilo, sve do danas.

Optužbe da je Karter u svom posedu imao imovinu "nesumnjivo ukradenu iz grobnice" navode se u do sada neobjavljenom pismu koje mu je 1934. godine poslao eminentni britanski stručnjak iz njegovog arheološkog tima.

Pismo je napisao ser Alan Gardiner, poznati filolog, koji je bio zadužen za prevođenje hijeroglifa otkrivenih u 3.300 godina staroj grobnici.

Karter mu je kasnije dao drevnu amajliju, za koju je tvrdio da nije potekla iz grobnice. Gardiner je, međutim, pokazao amajliju Reksu Engelbahu, tadašnjem britanskom direktoru Egipatskog muzeja u Kairu, koji je utvrdio da je nesumnjivo došla iz grobnice, jer je odgovarala drugim predmetima iz grobnice, od kojih su svi pravljeni iz istog kalupa, piše Gardijan.

Nakon Engelbahove presude, Gardiner je poslao pismo u kojem navodi da je "amajlija bez ikakve sumnje ukradena iz Tutankamonove grobnice". Pismo će biti objavljeno u predstojećoj knjizi Univerziteta Oksford "Tutankamon i grobnica koja je promenila svet".

Njen autor, jedan od vodećih egiptologa, Bob Brajer rekao je da dugo vremena kruže sumnje da je Karter ukrao deo blaga. "Sada nema nikakvih sumnja da jeste“, kaže Brajer.

Ove godine se obeležava vek od otkrića grobnice, koja je bila prepuna blaga – prestola, kočija i hiljada predmeta namenjenih zagrobnom životu. Karter je deset godina nakon otkrića nadgledao vađenje predmeta i njihov transport Nilom do Kaira, gde su mnogi izloženi u Egipatskom muzeju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 10 idi na stranu