Nauka -

Uočene čudne kosmičke niti van naše galaksije, 1000 puta veće i pripadaju drugoj eri univerzuma

Možda smo bliže rešenju još jedne misterije u svemiru - što predstavlja na stotine velikih niti koje se protežu u središtu Mlečnog puta. Naime, naučnici su prvi put uočili ove duge, magnetizovane filamente koji svetle u radiotalasima i u drugim galaksijama.

Izvor: index.hr
Podeli
Foto:Profimedia
Foto:Profimedia

Obzirom na to da ove čudne niti nisu jedinstvene za Mlečni put, stručnjacima će sada biti lakše da otkriju mehanizme koji stoje iza njihovog formiranja. Astrofizičar Farhad Jusuf-Zadeh sa Univerziteta Nortvestern u SAD prvi je otkrio ova neobična kosmička vlakna u našoj galaksiji 1980-ih, koja od tada intrigiraju naučnike.

Jusuf-Zadeh smatra da postoje dva moguća objašnjenja za ove pojave. Prvi je da se filamenti formiraju tokom interakcije između galaktičkih vetrova i velikih oblaka prašine, a drugi da su uzrokovani turbulencijama unutar slabih magnetnih polja izazvanih kretanjem galaksija, piše Science Alert.
Čudne galaktičke niti

"Već znamo dosta o filamentima u našem galaktičkom centru, a sada ih vidimo i u drugim galaksijama. Osnovni fizički mehanizmi za obe populacije filamenata su slični, uprkos njihovom veoma različitom okruženju. Objekti su verovatno deo iste porodice , sa filamentima izvan Mlečnog puta koji predstavljaju starije i dalje rođake", rekao je Jusuf-Zadeh.

Do sada je oko 1.000 ovih kosmičkih niti, dugih do 150 svetlosnih godina, otkriveno u Mlečnom putu. Poređane su iznenađujuće uredno, kao žice harfe. Naučnici su ustanovili da filamenti sadrže elektrone kosmičkih zraka koji rotiraju u magnetnim poljima brzinom bliskom brzini svetlosti i da se magnetna polja pojačavaju celom dužinom.

Međutim, bez dodatnih informacija, teško je razumeti zašto se tačno nalaze u galaktičkom centru i šta je tačno njihov uzrok, pa dodatno otkriće filamenata u četiri različita galaktička jata udaljena između 163 miliona i 652 miliona svetlosnih godina od nas znači mnogo naučnicima.

"Neke niti su veoma dugačke, otprilike četiri ili pet puta duže od cele naše galaksije"

Novootkriveni filamenti izvan Mlečnog puta razlikuju se od filamenata u našoj galaksiji na nekoliko značajnih načina. Oni su povezani sa mlaznicama i režnjevima radio galaksija, ogromnim strukturama koje zrače iz galaktičkog centra, protežući se na velike udaljenosti sa obe strane galaktičke ravni. Dakle, ovi filamenti su mnogo veći od onih u centru Mlečnog puta - između 100 i 1000 puta veći.

"Neki filamenti su veoma dugački, oko četiri ili pet puta duži od cele naše galaksije. Neverovatno je da se njihovi elektroni drže zajedno na tako velikim udaljenostima. Ako bi elektron putovao brzinom svetlosti duž dužine filamenta, trebalo bi 700.000 godina", rekao je Jusuf-Zadeh.

Ovi novootkriveni filamenti izvan naše galaksije su takođe stariji od onih u našem galaktičkom centru i njihova magnetna polja su slabija. I, naravno, protežu se u međugalaktički prostor, često pod pravim uglom u odnosu na mlaznice.

S druge strane, postoje i velike sličnosti. Galaktička i ekstragalaktička vlakna imaju isti odnos dužine i širine i isti način prenosa kosmičkih zraka. Dakle, ako isti mehanizam stoji iza ovih niti, on verovatno funkcioniše u različitoj meri.

Šta ih stvara?

Za ovo bi, na primer, mogli biti odgovorni svemirski vetrovi. Naime, aktivne supermasivne crne rupe i formiranje zvezda mogu da generišu galaktičke vetrove koji se šire u međugalaktički prostor. Ovi vetrovi mogu da prodru kroz tanke oblake gasa i prašine koji lebde kroz međuzvezdani i međugalaktički prostor i oblikuju materijal u filamentne strukture.

Simulacije su pokazale još jednu mogućnost: turbulenciju izazvanu gravitacionim poremećajima. Ova turbulencija može da stvori vrtloge u međugalaktičkom mediju, oko kojih se slaba magnetna polja zapliću i na kraju protežu u filamente sa jakim magnetnim poljima.

Ali za sada ne znamo tačan odgovor na pitanje šta uzrokuje ove čudne niti. Ne znamo sa sigurnošću ni da li je isti mehanizam odgovoran za obe vrste filamenata ili različite pojave stvaraju strukture koje su zapanjujuće slične.

"Ovi filamenti van naše galaksije su veoma stari, skoro da pripadaju drugoj eri univerzuma. S druge strane, oni ukazuju na to da verovatno postoji zajedničko poreklo odgovorno za formiranje oba tipa filamenata", rekao je Jusuf-Zadeh.

Istraživanje pod nazivom Populacije magnetizovanih filamenata u medijumu unutar klastera i galaktičkom centru objavljeno je u The Astrophisical Journal Letters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 11 idi na stranu