Nauka -

Progutao ih Mlečni put: Otkrivene najudaljenije zvezde naše galaksije

Astronomi su otkrili na ivici Mlečnog puta grupu zvezda koje su najudaljenije od Zemlje, udaljenije od bilo koje do sad poznate zvezde naše galaksije i na pola su puta do susedne Andromede.

Izvor: hina
Podeli
Foto: vovan/Shutterstock
Foto: vovan/Shutterstock

Tih 208 zvezda nalazi se na najudaljenijim tačkama galaktičke dvorane Mlečnog puta, rekli su naučnici.

Najudaljenije od njih nalaze se 1,08 miliona svetlosnih godina od Zemlje.

Svetlosna godina označava udaljenost koju svetlost u vakuumu pređe za godinu (365,25) dana i iznosi 9,4605×1012 km (9,46 milijardi km).

Te zvezde, opažene teleskopom s planine Mauna Kea na Havajima, svrstane su u kategoriju zvezda RR Lyrae, koje imaju relativno nisku masu i uobičajeno nisku količinu elemenata težih od hidrogena i helijuma.

Zvezde sa ivice galaktičke dvorane mogu se smatrati zvezdanom siročadi, jer verovatno potiču iz manjih galaksija koje su se naknadno sudarile sa većom galaksijom kakva je Mlečni put.

"Naše tumačenje o poreklu tih udaljenih zvezda je da su one najverovatnije rođene u holu patuljastih galaksija, a koje je progutao Mlečni put", kaže Juting Feng, doktorant astronomije na Univerzitetu Santa Kruz u Kaliforniji.

"Njihove rodne galaksije gravitaciono su raskomadane, a te zvezde su ostavljene na udaljenim ivicama kao ostaci fuzije", objasnio je Feng, voditelj studije predstavljene ove nedelje u Američkom astronomskom društvu u Sijetlu.

Mlečni put je rastao vremenom usled tih kataklizmi.

"Velike galaksije rastu proždirući manje, one su ‘kanibali’, jedu sopstvenu vrstu", kaže koautor studije Radža Guhatakurta, prorektor katedre za astronomiju i astrofiziku na univerzitetu Santa Kruz.

Mlečni put ima unutrašnji i spoljni deo i mnogo je veći od galaktičkog diska, prenaseljenog zvezdama.

Galaksija, koja u svom centru ima supermasivnu crnu jamu nekih 26.000 svetlosnih godina od Zemlje, sadrži možda od 100 do 400 milijarda zvezda. Jedna od zvezda je i Sunce, koje se nalazi u galaktičkom disku Mlečnog puta.

Sadrži tek oko pet odsto zvezda Sunčeve staze.

Udaljeni halo na spoljnoj ivici je slabo poznata regija galaksije. Ove novootkrivene zvezde nalaze se gotovo na pola puta od Mlečnog puta i susedne galaksije Andromeda.

"Možemo da vidimo da su periferije solarnog hala Andromede i onog Mlečnog puta zaista proširenje, gotovo se dodiruju", kaže Feng.

Potraga za životom izvan Zemlje fokusira se na stenovite planete nalik Zemlji, koje kruže u takozvanoj "nastanjivoj zoni“ oko zvezda.

Do sada je otkriveno više od 5.000 planeta izvan Sunčevog sistema, zvanih egzoplanete.

"Ne možemo sa sigurnošću da tvrdimo, ali svaki spoljni halo verovatno ima planete koje u njima kruže kao Sunce i Suncu slične zvezde u Mlečnom putu", kaže Guhatakurta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 9 idi na stranu