Nauka -

Pronađen najstariji runski zapis na svetu

Norveški arheolozi pronašli su zapis runa za koji tvrde da je najverovatnije star i do 2000 godina.

Izvor: Sputnik.rs
Podeli
Foto: Shutterstock/Elnur
Foto: Shutterstock/Elnur

Ravni kvadratni kamen od braon peščara ima na sebi isklesane "žvrljotine", što je možda najraniji primer reči zabeleženih u Skandinaviji, saopštio je Muzej istorije kulture u Oslu i dodao da je ovaj primerak jedan od najstarijih zapisa u runama i najstariji runski kamen na svetu koji se može datirati.

"Ovo otkriće nam daje uvid o upotrebi runa u ranom gvozdenom dobu. Ovo je možda jedan od prvih pokušaja upotrebe runa u Norveškoj i Skandinaviji na kamenu", rekla je profesorka Univerziteta u Oslu, Kristen Zilmer.

Ranije su otkrivene rune na drugim predmetima, ali ne i na kamenu, a najstariji runski zapis pronađen u Danskoj nalazi se na češlju od kosti.
Runski kamen je otkriven u jesen 2021. godine tokom iskopavanja groba u Tirifjordu, u blizini Osla, u regionu koji je poznat po monumentalnim arheološkim nalazištima, a predmeti u koji su pronađeni pored runa ukazuju na to da su rune verovatno bile upisane između 1. i 250. godine.
Kamen sa isklesanim runama biće izložen mesec dana u Muzeju istorije kulture, koji ima najveću kolekciju istorijskih artefakata u Norveškoj iz perioda od kamenog od modernog doba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 9 idi na stranu