Nauka -

Još sedam godina i bićemo besmrtni?

Bivši Guglov inženjer i futurolog Rej Kurvajl smatra da će ljudi do 2030. godine postići besmrtnost.

Izvor: Jutarnji.hr
Podeli
Foto: Shutterstock/Peshkova
Foto: Shutterstock/Peshkova

Kako ističe, on svoju hipotezu temelji na razvoju u tehnologiji za koji veruje da će dovesti do nastanka nanobota koji će moći da popravljaju oštećene ćelije i tkiva nastale starenjem tela.

Tako će nas, prema njegovom intervjuu koji je dao za Jutjub kanal "Adađo", učiniti imunim na starenje i bolesti poput raka.

Svoje predviđanje ljudske besmrtnosti futurolog temelji na teoriji singularnosti koja tvrdi da će se tehnologija toliko razviti i omogućiti ljudima da postanu besmrtni. Ostvarivanje potpune singularnosti najavio je do 2045. godine, a smatra da će do 2029. veštačka inteligencija moći bez problema da prođe Turingov test i pokaže inteligentno ponašanje koje je jednako ljudskom.

Za Reja Kurcvajla upotreba veštačke inteligencije u stvarnom životu je korisna. Smatra da nas mašine i kompjuteri čine inteligentnijima i njihovo povezivanje s našom moždanom korom će ljudima omogućiti da razmišljaju pametnije, kao i da budu talentovaniji u raznim poljima.

"Dobićemo više moždanog korteksa, bićemo zabavniji, bolji u muzici. Bićemo i privlačniji. U većoj meri možemo dati primer svega onoga što cenimo kod ljudi", navodi Kurcvajl.

Svi ti pomaci u tehnologiji za Kurcvajla bi trebalo, zaključuje, da stvore sintezu čoveka i mašine.

* Ima li pravila za veštačku inteligenciju i ko ih određuje?

* Šta je veštačka inteligencija?

Kurcvajl svoje teze učvršćuje i argumentima da je do sada 127 od njegovih 147 predviđanja vezanih za budućnost bilo tačno.

Naime, bivši inžerenj Gugla naveo je da će kompjuter do 1998. godine da pobedi svetskog prvaka u šahu. To se i dogodilo 1997. godine kad je Gari Kasparov izgubio od kompjutera "Dip blu" (Deep Blue).

Kurcvajl je, takođe, predvidio 1999. godine da će laptop vrednosti od 1.000 dolara do 2023. godine imati snagu kompjutera i kapacitet memorije jednak onom koji poseduje mozak čoveka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 11 idi na stranu