Nauka -

Naučnici došli do zapanjujućeg arheološkog otkrića u Evropi

Na strmoj steni u zapadnoj Švedskoj, istraživači su otkrili fascinantan nalaz: oko 40 petroglifa, koji prikazuju brodove, ljude i životinjske figure, a koji datiraju iz prošlosti oko 2.700 godina.

Izvor: Poslovni.hr
Podeli
Foto: Nina Alizada/Shutterstock
Foto: Nina Alizada/Shutterstock

Petroglifi su isklesani na granitnoj steni koja je nekada bila deo ostrva, što znači da bi ljudi morali da naprave rezbarije dok su stajali na brodu ili s platforme izgrađene na ledu, rekao je za Live Science Martin Östholm, voditelj projekta za dokumentovanje drevnih crteža u Bohuslänu koji je jedan od arheologa koji su otkrili petroglife.

Bohuslän je već poznat po svojim rezbarijama u stenama, uključujući umetnička dela iz bronzanog doba izrađene u Tanumu, mestu Organizacije Ujedinjenih naroda za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO). Tim je tražio nove petroglife u tom području kada je naišao na mahovinom obraslu stenu. Primetili su neke crte na njemu za koje se činilo da ih je napravio čovek, pa su uklonili mahovinu, otkrivajući petroglife ispod. Stena je prestrma da bi se na njoj moglo stajati, rekao je Östholm, pa je tim morao stajati na platformi kako bi obavio svoj arheološki rad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 15 idi na stranu