- Tabu -

Gej kandidat za predsednika SAD: "Ne bih bio prvi u Beloj kući"

Jedan od kandidata na predstojećim izborima za predsednika SAD Pit Butidžedž (37) ne samo što bi mogao da postane najmlađi predsednik u istoriji te zemlje, već i prvi predsednik koji je otvoreno priznao da je homoseksualac, a on sam ističe da veruje da ne bi bio prvi predsednik homoseksualac.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: epa.eu/Bebeto Matthews
Foto: epa.eu/Bebeto Matthews

On je u intervjuu za televizijski kanal HBO, upitan o kritikama da je "premlad, previše liberalan i previše gej" da bi bio prvi čovek države, odgovorio da će objasniti gde želi da vodi državu, prenosi CBS njuz.

"Ljudi će birati osobu koja će biti najbolji predsednik. I imali smo odlične predsednike koji su bili mladi, imali smo odlične predsednike koji su bili liberalni. Pretpostavljam da smo verovatno imali odlične predsednike koji su bili homoseksualci", odgovorio je Butidžedž.

Foto: epa.su/CJ GUNTHER
Foto: epa.su/CJ GUNTHER

Prema njegovim rečima, gotovo je izvesno da je i pre njega bilo predsednika homoseksualaca, ali da to nisu otvoreno pokazivali i da su svi sem dvojice bili venčani sa ženama.

Prema studiji pravnog fakulteta u Kaliforniji iz 2018. godine, u SAD je 4,5 odsto populacije LGBT populacija. "Moj radar za homoseksualnost ne radi tako dobro u sadašnjosti, a kamoli retroaktivno. Ali može samo da se pretpostavlja da je to slučaj", rekao je Butidžedž.

Butidžedž, koji je inače gradonačelnik grada Saut Bend u Indijani, deklarisao se kao homoseksualac 2015. godine, pre nego što je drugi put izabran za gradonačelnika. Kako se navodi, on je u braku sa nastavnikom u srednjoj školi Čestenom Glezmanom, koji će postati prvi džentlmen ukoliko Butidžedž pobedi na predsedničkim izborima.

strana 1 od 6 idi na stranu