- Vesti -

Alarmantno topljenje leda na Grenlandu: "Trebalo bi već da se povlačimo sa obale!"

"Na Grenlandu ima dovoljno leda da podigne nivo mora za 7,5 metara, što je ogromna količina leda. To bi bilo razarajuće za obalna područja širom planete", rekao je okeanograf Džoš Vilis.

Izvor: B92, nedeljnik.rs
Podeli
Foto: depositphoto/Burdin
Foto: depositphoto/Burdin

Vilis, koji inače vodi program NASA "Oceans Melting Greenland", upozorio je da bi u tom slučaju trebalo da se povlačimo sa obale: "Trebalo bi već da se povlačimo sa obale ako ćemo da se suočimo sa toliko izgubljenih metara u sledećih vek ili dva!"

NASA možda ima plan (ponovnog) sletanja na Mesec, ali sve više se okreće istraživanju planete i pripremanju za ono što nam sledi. To i nije tako čudno nakon što se na Grenlandu otopilo 12,5 milijardi tona leda u jednom jedinom danu. Drugi avgust ovog leta ušao je u istoriju jer je reč o nezabeleženom gubitku leda, što se dogodilo zbog velikog talasa vrućine koji je pogodio SAD i Evropu, prenosi Si-En-En.

NASA je već u malom selu Kulusuk na Grenlandu postavila bazu za svoj naučni program, istražujući ne samo koliko temperatura vazduha utiče na otapanje ledenog pokrivača, nego i kakav uticaj to ima na sve topliji okean, koji odozdo otapa led.

Foto: depositphoto/paradoxdes
Foto: depositphoto/paradoxdes

Grenland ima uticaj na celu planetu, jer milijarde tona leda koje se tamo tope podižu nivo mora u Australiji, Aziji, SAD i Evropi.

"Svi smo mi povezani istim okeanom", rekao je Vilis.

Problem je i što su na jednom od najvećih grenlandskih glečera, Helhajmu, primetili "jezero", a ispostavilo se da je ceo glečer, na 700 metara bez temperaturne varijacije, okružen toplom vodom, što nikada pre nije bio slučaj, i što će ubrzati njegovo topljenje.

Helhajm je proteklih godina privukao veliku pažnju baš zbog toga što je izgubio kilometre leda. Samo 2017. godine izgubio je površinu od tri kilometra, a prošle godine je otkrivena "santa" koja se odvojila od samog glečera.

strana 1 od 123 idi na stranu