- Vesti -

"Da bi se ispričala priča o Diani, mora da se prizna da je postojala NDH i imala rasne zakone"

Istinita priča o Austrijanki udatoj za srpskog lekara u Zagrebu koja je u vreme Drugog svetskog rata spasla više od 10.000 srpske dece osvojila je Zlatnu pulsku arenu i još šest najznačajnijih priznanja na ovom filmskom festivalu.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Printscreen YouTube/hulahop films
Foto: Printscreen YouTube/hulahop films

Na petnaestom jubilarnom filmskom festivalu Slobodna zona, koji će biće održan od 7. do 12. novembra 2019. godine u sedam bioskopskih dvorana u Beogradu, Novom Sadu i Nišu u okviru takmičarske selekcije - Horizonti Balkana - biće prikazano šest ostvarenja, među kojima najviše pažnje izaziva hrvatski film "Dnevnik Diane Budisavljević" rediteljke Dane Budisavljević.

I dok se oko Jasenovca još lome koplja i prebrojavaju žrtve, "Dnevnik Diane Budisavljević" otključava tabu-temu progona Srba u Nezavisnoj državi Hrvatskoj.

Kako je došla do dnevnika hrabre i humane žene, da li je imala problema u vreme snimanja filma ali i nakon Pulskog festivala i kako se nosi sa neospornom slavom, govorila je u "Jutru" rediteljka Dana Budisavljević.

Rediteljka je ispričala da je Dnevnik 2003. godine objavio Hrvatski državni arhiv, ali da je ostao u zoni istoričara i da tada nije pobudio neku veliku medijsku pažnju.

"Tek sedam godina kasnije došao je do mene kada me je direktorka Spomen-područja Jasenovac pitala da li smo možda u rodu i da li nešto više znam o Diani. Rekla sam joj da nikad nisam čula za nju", rekla je rediteljka, te dodala:

"Fascinantno je da je ta priča tako dugo ostala neispričana i sad tu se traže neki razlozi. Moj utisak je da ona nije pripadala nijednoj političkoj opciji. Da biste ispričali priču o Diani, morate prvo da priznate da je postojala NDH, koja je imala rasne zakone po kojima su Jevreji, Srbi i Romi bili proganjani, odnosno stavljani u logore".

Kaže i da se danas dosta priča o reviziji, i da istina o Diani "ne može da odgovara desnici", ali da ne odgovara ni levici.

Diana je, kaže rediteljka, ostala u tišini 70 godina, te je navela da je najzaslužnija za to što se o ovome zna Dianina unuka, koja je nakon njene smrti pronašla dnevnik.

"Diana nikad nije pričala o tome, njena unuka nije ništa znala dok nije pronašla dnevnik", istakla je rediteljka.

Pogledajte više u video-materijalu:

strana 1 od 118 idi na stranu