- Vesti -

Venecija, grad pod vodom: Italijani slomljeni, mnogi su izgubili sve što su imali

Vanredno stanje zbog poplava u Veneciji i dalje je na snazi.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Gettyimages/Ilustracija/Marco Secchi
Foto: Gettyimages/Ilustracija/Marco Secchi

Nivo vode i dalje raste i predviđa se da će dostići čak 1,8 metara. Ovakva katastrofa nije zabeležena u poslednjih 50 godina, a situaciju je pogoršala kiša koja se poklopila sa Punim Mesecom pa je plima ionako bila velika. Pod vodom je skoro 70 odsto površine grada.

Stara bazilika pretrpela je veliku štetu, Trg svetog Marka je poplavljen i zatvoren za turiste, a voda je prodrla i u domove i hotele.

Dok se turisti fotografišu, Italijani su slomljeni i teško mogui da prođu ulicom, a da im se oči ne napune suzama. Mnogi su izgubili sve što su imali.

"Osetio sam veliku tugu kada sam video ovo. Razgovarao sam sa vlasnikom kioska koji je potpuno potonuo. Taj čovek je izgubio sve. Možete da zamislite šta sve to znači za nekoga čiji se ceo svet utapa u vodi“, izjavio je Đuzepe Konte premijer Italije.

Sneg se očekuje na severu regije što može da pogorša situaciju u Veneciji. Vlada je izdvojila 20 miliona evra za saniranje štete, a na sastanku 26. Novembra održaće sastanak kako bi pokušali da nađu dugoročno rešenje za ovaj grad na vodi.

U prilogu koji sledi pogledajte kakva je situacija trenutno u ovom mnogima omiljenom gradu Italije.

strana 1 od 114 idi na stranu