- Vesti -

Miša Blam dobio ulicu u centru Niša

Skupština Grada Niša usvojila je 20. januara predlog Nišvil džez festivala da jedna ulica u gradu ponese ime Mihajla Miše Blama, istaknutog kontrabasiste, kompozitora, pedagoga i publiciste. Odluka je ozvaničena danas u Službenom listu grada Niša

Izvor: B92
Podeli
Foto: Ivan Grlić
Foto: Ivan Grlić

Ime Miše Blama poneće nekadašnja Skopljanska ulica, koja se nalazi u blizini Simfonijskog orkestra i Sinagoge, piše u saopštenju ovog festivala.

U obrazloženju koje je Nišvil podneo Komisiji za imenovanje ulica i trgova Grada Niša, navedeno je da je Miša Blam dao nemerljiv doprinos razvoju džeza u Srbiji ali i u Nišu, još od prvih izdanja džez festivala u Nišu osamdesetih godina prošlog veka pa sve do smrti 2015 godine.

Mihailo Blam je na Nišvilu bio i učesnik: muzičar, kompozitor, voditelj tribina i programa, predavač na radionicama, a 2010. godine je dobio nagradu za životno delo koju Nišvil dodeljuje najistaknutijim džezerima sa ovih prostora.

Stalno je ponavljao da "kultura jeste skupa, ali je nekultura najskuplja". Bio je čovek velike intelektualne širine i kosmopolita koji je, s obzirom na svoje umetničke kvalitete, mogao da živi bilo gde u svetu.

On i jeste živeo i radio na različitim meridijanima i bio najbolji ambasador svoje domovine, ali je uvek osećao potrebu da se vrati u Srbiju i uradi još nešto za promociju pravih kulturnih vrednosti.

Višedecenisjki rad na prikupljanju predmeta i dokumentacije, Miša Blam je par godina pre smrti krunisao prvom postavkom "Muzeja Džeza u Srbiji", a autor je i knjige "Džez u Srbiji 1927 - 1944", u kojoj je objedinio istoriografske podatke vezane za početke džeza na ovim prostorima.

Dobitnik je mnogih priznanja, a uredbom Vlade Srbije dobitnik je posebnog priznanja za doprinos nacionalnoj kulturi Srbije. Njegova sestra, istaknuta glumica Nada Blam, nedavno je poverila na čuvanje Nišvil džez muzeju deo eksponata vezanih za džez u Srbiji, koje je Miša Blam decenijama prikupljao.

Nišvil se nada da će se i Mišin rodni Beograd na sličan način odužiti velikom umetniku, tako što će jednu ulicu na njegovom voljenom Dorćolu nazvati njegovim imenom, kada je već propušteno da bude sahranjen u aleji velikana.

strana 1 od 119 idi na stranu